Właściwości zdrowotne jabłek

Opiekun artykułu: aretafct
Advertising
Właściwości zdrowotne jabłek

Właściwości zdrowotne jabłek

W ostatnim czasie wiele słyszy się o jabłkach i podwójnie zachęca się do ich jedzenia. Z perspektywy ludzkiego zdrowia jest to bardzo dobra reklama. Jabłka są najpopularniejszym w Polsce owocem, dostępnym przez cały rok w różnych odmianach, a poza tym nadają się doskonale do wykorzystywania ich do deserów oraz do innych posiłków. Jeżeli ktoś nie lubi jeść jabłek prosto z drzewa, wówczas ma wiele innych możliwości do ich spożytkowania, wszystkie tak samo dobre i zdrowe, chociaż nie da się ukryć, że najzdrowsze są jabłka jedzone w całości, ze skórką i bez obróbki.

Advertising
Advertising
  • Bogactwo witaminy

    Bogactwo witaminy

    Chociaż witamina C kojarzy się głównie z cytryną i kwaśnymi owocami, nie brakuje jej również w jabłkach. Szczególnie duże jej ilości gromadzą się pod skórką, więc warto nie obierać ich i jeść w całości, ponieważ pozbawienie ich skórki zmniejsza ilość witaminy. Ze względu na nią jabłka zwiększają odporność organizmu. Z tego powodu kompoty, musy jabłkowe i dżemy są polecane zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy przydaje się zabezpieczenie przed przeziębieniem, a jedzenie tego rodzaju rzeczy jest o wiele przyjemniejsze niż łykanie suplementów.

  • Potrzebny błonnik

    Potrzebny błonnik

    Osoby z problemami z układem pokarmowym czasami unikają jabłek, tak jak unikają wielu owoców, twierdząc, że są ciężkostrawne. Owszem, jeżeli jada się je na noc, mogą nie być najlepsze dla stanu brzucha, jednak jedzenie ich ogólnie poprawia stan jelit, a nie szkodzi. Jabłka zawierają duże ilości błonnika, który jest niczym szczotka dla przewodu pokarmowego, usuwając z niego wszystkie zbędne substancje, które zalegają i mogą być szkodliwe. Dodatkowo, zawierają pektyny, które pozbywają się niepotrzebnych składników zalegających w jelitach, poprawiając przemianę materii i sprawiając, że jabłka działają jak naturalne oczyszczenie, mniej gwałtowne niż zjedzenie dużej ilości śliwek.

  • Cukier i nie tylko

    Pomimo tego, że owoce są zdrowie i polecane w diecie, nie należy przesadzać z ich ilością. Dzieje się tak przez zawarte w nich cukry. Jabłko również je zawiera, dlatego nie należy się nimi przejadać. Plusem jest jednak, że zawarty w nich cukier jest łatwo przyswajalny i lepiej zjeść duże jabłko niż tabliczkę czekolady. Poza cukrem w jabłkach znajduje się wiele przydatnych składników mineralnych: magnez, potas, wapń, żelazo, krzem. Szczególnie istotny jest ostatni składnik, czyli krzem, który jest ciężko dostarczać w pokarmie, a jest niezbędny. Poprawia on stan włosów, skóry, paznokci, ale zabezpiecza również naczynia krwionośne przed pękaniem.

  • Dla odchudzania

    Nawet pomimo zawartych cukrów jabłka są dobrym owocem we wszystkich dietach odchudzających. Zdarzają się nawet diety, które opierają się na jedzeniu tylko ich, w różnej postaci, są to jednak diety oczyszczające i nie wolno ich stosować dłużej niż przez dwa dni. Warto jednak włączyć przynajmniej jedno jabłko dziennie do jadłospisu, niezależnie od tego czy się odchudzamy, czy nie. Nie posiada ono bardzo dużej ilości kalorii, można je jeść na różne sposoby, a do tego ma bardzo dobry wpływ na poprawę przemiany materii i jakości skóry, która w czasie różnych diet odchudzających może ucierpieć ze względu na nieodpowiednie dostarczanie jej witamin i minerałów. W jabłku są zawarte wszystkie, które są niezbędne, a do tego jedzenie jednego owocu tego rodzaju dziennie ma pozytywny wpływ na zapobieganie powstawaniu nowotworów.