Przepis na makaronową zapiekankę z parówkami
Przepis na makaronową zapiekankę z parówkami
Czasami jest tak, że brakuje nam pomysłu na szybki, tani, a jednocześnie smaczny i inny od wszystkich obiad. W tym wypadku świetnie mogą się sprawdzić wszelkiego rodzaju zapiekanki oparte na bazie makaronu, ponieważ pieką się one w ciągu kilkunastu, góra 40 minut i są naprawdę przepyszne. Jeśli zaś jest koniec miesiąca i ty nie możesz sobie pozwolić na wymyślne dodatki do takiej zapiekanki, to z pewnością ucieszy cię fakt, że wcale nie musisz mieć w lodówce produktów najwyższej jakości oraz ceny. Sprawdź przepis na tanią oraz prostą w wykonaniu, a jednocześnie smaczną zapiekankę z dodatkiem parówek i cebuli.
Gotowanie makaronu
W pierwszej kolejności zajmiemy się podgotowaniem makaronu. Dzięki temu, że to zrobisz, zapiekanka będzie siedziała w piekarniku znacznie krócej. Użyj do tego przepisu makaronu świderek lub też małych muszelek albo kolanek. Podgotuj je tak, jak zaleca producent na opakowaniu, pamiętając o tym, aby ich nie przegotować, a ugotować w punkt lub nieco al dente.
Podsmażanie dodatków
Na patelni rozgrzej małą ilość oleju. Poczekaj, aż tłuszcz będzie gorący i wrzuć na niego posiekaną drobno cebulę. Podsmażaj ją przez kilka minut, aż się zeszkli, pamiętając o tym, aby co jakiś czas mieszać i nie doprowadzić do przypalenia. Następnie, kiedy już się zeszkli, dorzuć do niej pokrojone w plastry parówki i razem podsmażaj jeszcze przez kilka minut.
Masa jajeczna
Do miski wbij dwa duże jajka i dolej szklankę mleka. Rozkłóć to razem i dobrze dopraw solą oraz pieprzem.
Nakładanie warstw
Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj tłuszczem. Wyłóż na niego ½ makaronu. Na makaron wsyp również połowę cebuli i parówek, a także zalej połową masy. Ułóż na tym plasterki sera tak, aby przykryły całość. Na ser połóż makaron, potem cebulę i parówki, wylej masę jajeczną i przykryj plastrami sera. Na wierzchu możesz posypać ziołami prowansalskimi czy oregano, ale nie jest to konieczne.
Pieczenie
Naczynie żaroodporne włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekaj zapiekankę przez około 30 minut, aż ser się rozpuści, a masa jajeczna zetnie. Zapiekankę możesz podawać z ketchupem, sosem czosnkowym lub też solo. To dobra alternatywa dla tradycyjnych obiadów. Smacznego!