Jak zrobić dobre spaghetti z awokado?
Jak zrobić dobre spaghetti z awokado?
Jak wiadomo, awokado to bomba witaminowa o wspaniałym smaku. Zamiast jadać je tylko w sałatkach lub bez dodatków, warto połączyć je z makaronem. Spaghetti z awokado to oryginalny smak, który odświeży dobrze już znane danie. Spróbuj, korzystając z podanego poniżej sprawdzonego przepisu.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie makaronu z dodatkami wymaga odpowiednich składników spożywczych, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:
* 140 g makaronu spaghetti,
* 1 awokado,
* 2 kawałki papryczki jalapeno,
* 1/3 ząbku czosnku,
* 1 pęczek bazylii,
* 1 szklanka liści szpinaku,
* 3 łyżki tartego sera,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 2 łyżeczki soku z limonki,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Doprawić ją 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką oliwy z oliwek, zagotować. Kiedy pojawią się bąbelki, wrzucić do wody makaron i zacząć gotować na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotować przez 10 – 12 minut, aby był al dente i odcedzić na sitku, przelewając chłodną wodą, żeby nitki nie sklejały się ze sobą.
Krok drugi
Awokado przekroić na pół, usuwając z niego pestkę. Łyżeczką wydrążyć miąższ, przekładając go do pojemnika blendera. Czosnek posiekać dokładnie, wrzucić do awokado. Ze świeżej limonki wycisnąć odpowiednią ilość soku oraz zetrzeć 1/2 skórki limonkowej dla lepszego zapachu sosu do spaghetti. Wrzucić do reszty również umyty szpinak, posiekane listki bazylii oraz kawałki papryczki. Doprawić solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek.
Krok trzeci
Składniki w blenderze dokładnie zmiksować na gładki mus. Makaron przełożyć do garnka i posypać tartym parmezanem. Zacząć mieszać oba składniki, dodając mus z awokado. Nie zaprzestając mieszania, tworzyć zielone danie – można je lekko podgrzać. Przełożyć na talerz, przed podaniem posypując listkami bazylii oraz pokruszonym serem feta.