Jak zrobić dobre spaghetti z awokado?

Opiekun artykułu: kacperp
Wymagany czas: 35 min.
Advertising
Jak zrobić dobre spaghetti z awokado?

Jak zrobić dobre spaghetti z awokado?

Jak wiadomo, awokado to bomba witaminowa o wspaniałym smaku. Zamiast jadać je tylko w sałatkach lub bez dodatków, warto połączyć je z makaronem. Spaghetti z awokado to oryginalny smak, który odświeży dobrze już znane danie. Spróbuj, korzystając z podanego poniżej sprawdzonego przepisu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie makaronu z dodatkami wymaga odpowiednich składników spożywczych, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:

    * 140 g makaronu spaghetti,

    * 1 awokado,

    * 2 kawałki papryczki jalapeno,

    * 1/3 ząbku czosnku,

    * 1 pęczek bazylii,

    * 1 szklanka liści szpinaku,

    * 3 łyżki tartego sera,

    * 1 łyżka oliwy z oliwek,

    * 2 łyżeczki soku z limonki,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Doprawić ją 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką oliwy z oliwek, zagotować. Kiedy pojawią się bąbelki, wrzucić do wody makaron i zacząć gotować na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotować przez 10 – 12 minut, aby był al dente i odcedzić na sitku, przelewając chłodną wodą, żeby nitki nie sklejały się ze sobą.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Awokado przekroić na pół, usuwając z niego pestkę. Łyżeczką wydrążyć miąższ, przekładając go do pojemnika blendera. Czosnek posiekać dokładnie, wrzucić do awokado. Ze świeżej limonki wycisnąć odpowiednią ilość soku oraz zetrzeć 1/2 skórki limonkowej dla lepszego zapachu sosu do spaghetti. Wrzucić do reszty również umyty szpinak, posiekane listki bazylii oraz kawałki papryczki. Doprawić solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Składniki w blenderze dokładnie zmiksować na gładki mus. Makaron przełożyć do garnka i posypać tartym parmezanem. Zacząć mieszać oba składniki, dodając mus z awokado. Nie zaprzestając mieszania, tworzyć zielone danie – można je lekko podgrzać. Przełożyć na talerz, przed podaniem posypując listkami bazylii oraz pokruszonym serem feta.