Aromatyczne drożdżówki z cynamonem i orzechami
Aromatyczne drożdżówki z cynamonem i orzechami
Pachnący cynamonem deser to często wspomnienie dzieciństwa i babcinych wypieków. Od czasu do czasu warto odtworzyć ten smak, przygotowując drożdżówkę z cynamonem oraz orzechami. Jest doskonałym podwieczorkiem zarówno na co dzień, jak i od święta. Może wyglądać niepozornie, jednak w smaku mało które ciasto jest w stanie jej dorównać.
Jakich składników potrzeba?
Doskonała drożdżówka to ciasto oraz nadzienie do niej. Aby przygotować jedno i drugie, trzeba skompletować niezbędne składniki.Do ciasta potrzebne są:
* 500 g mąki pszennej,
* 60 g masła,
* 25 g świeżych drożdży,
* 260 ml mleka,
* 2 jajka,
* 3 łyżki cukru,
* 1/4 łyżeczki soli.
Do nadzienia potrzebne są:
* 200 g cukru brązowego,
* 125 g masła,
* 60 g orzechów włoskich,
* 2 łyżki cynamonu.Krok pierwszy
Do miski włożyć drożdże, 3 łyżki letniego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dobrze ucierając łyżką. Po połączeniu odstawić miseczkę w ciepłe, suche miejsce, aby zaczyn wyrósł.
Krok drugi
Mąkę wsypać do osobnej miski. Dodać sól oraz kawałki masła, które powinno być miękkie. Masło rozetrzeć z pozostałymi składnikami, a następnie dodać drożdżowy zaczyn, pozostały cukier, lekko roztrzepane jajka, kilka kropli esencji waniliowej i wyrabiać całość przez 5 minut.
Osobną miskę wysmarować olejem, po czym przełożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ścierką i pozostawić na 60 minut do wyrośnięcia.
Krok trzeci
Gdy ciasto jest w fazie wyrastania, przygotować nadzienie. Do rondelka przełożyć masło oraz cynamon i cukier. Zacząć roztapiać, mieszając składniki. W trakcie dosypywać posiekane orzechy. Podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści, po czym odstawić do przestygnięcia.
Krok czwarty
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić przez 2 minuty, a następnie rozwałkować, uzyskując prostokąt. Na środek ciasta nanieść przygotowane nadzienie, rozsmarowując je na całości, po czym zawinąć ciasto w roladę. Kroić wzdłuż, na kawałki o szerokości 4,5 cm.Formę do pieczenia posmarować cukrem i układać kawałki rolady jeden obok drugiego. Posmarować je z wierzchu żółtkiem rozrobionym w 1 łyżce mleka i dopiero wtedy wsunąć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut. Po upieczeniu wystudzić, a następnie podawać. Smak oraz wspaniały aromat są gwarantowane.