Aromatyczne drożdżówki z cynamonem i orzechami

Opiekun artykułu: lazeka
Advertising
Aromatyczne drożdżówki z cynamonem i orzechami

Aromatyczne drożdżówki z cynamonem i orzechami

Pachnący cynamonem deser to często wspomnienie dzieciństwa i babcinych wypieków. Od czasu do czasu warto odtworzyć ten smak, przygotowując drożdżówkę z cynamonem oraz orzechami. Jest doskonałym podwieczorkiem zarówno na co dzień, jak i od święta. Może wyglądać niepozornie, jednak w smaku mało które ciasto jest w stanie jej dorównać.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Doskonała drożdżówka to ciasto oraz nadzienie do niej. Aby przygotować jedno i drugie, trzeba skompletować niezbędne składniki.Do ciasta potrzebne są:
    * 500 g mąki pszennej,
    * 60 g masła,
    * 25 g świeżych drożdży,
    * 260 ml mleka,
    * 2 jajka,
    * 3 łyżki cukru,
    * 1/4 łyżeczki soli.
    Do nadzienia potrzebne są:
    * 200 g cukru brązowego,
    * 125 g masła,
    * 60 g orzechów włoskich,
    * 2 łyżki cynamonu.

  • Krok pierwszy

    Do miski włożyć drożdże, 3 łyżki letniego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dobrze ucierając łyżką. Po połączeniu odstawić miseczkę w ciepłe, suche miejsce, aby zaczyn wyrósł.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mąkę wsypać do osobnej miski. Dodać sól oraz kawałki masła, które powinno być miękkie. Masło rozetrzeć z pozostałymi składnikami, a następnie dodać drożdżowy zaczyn, pozostały cukier, lekko roztrzepane jajka, kilka kropli esencji waniliowej i wyrabiać całość przez 5 minut.

    Osobną miskę wysmarować olejem, po czym przełożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ścierką i pozostawić na 60 minut do wyrośnięcia.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy ciasto jest w fazie wyrastania, przygotować nadzienie. Do rondelka przełożyć masło oraz cynamon i cukier. Zacząć roztapiać, mieszając składniki. W trakcie dosypywać posiekane orzechy. Podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści, po czym odstawić do przestygnięcia.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić przez 2 minuty, a następnie rozwałkować, uzyskując prostokąt. Na środek ciasta nanieść przygotowane nadzienie, rozsmarowując je na całości, po czym zawinąć ciasto w roladę. Kroić wzdłuż, na kawałki o szerokości 4,5 cm.Formę do pieczenia posmarować cukrem i układać kawałki rolady jeden obok drugiego. Posmarować je z wierzchu żółtkiem rozrobionym w 1 łyżce mleka i dopiero wtedy wsunąć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut. Po upieczeniu wystudzić, a następnie podawać. Smak oraz wspaniały aromat są gwarantowane.

Popularne tagi
  • sok jagodowy
  • przepis na ciasteczka
  • gluten
  • aromat rumowy
  • ciasto świąteczne
  • przygotowanie chlebka cynamonowego
  • przepis na babkę adwokatową
  • pierogi
  • jabłko
  • orzechy nerkowca
  • sernik urodzinowy
  • beza
  • przepis na trufle kawowe
  • drugie śniadanie
  • ciasteczka grzybki