Jak zrobić karmelowe sprężynki do ozdabiania wypieków?

Opiekun artykułu: pasikonik
Wymagany czas: 35 min.
Advertising
Jak zrobić karmelowe sprężynki do ozdabiania wypieków?

Jak zrobić karmelowe sprężynki do ozdabiania wypieków?

Ładny wygląd tortów, babeczek, sprawia że są chętniej jadane, a do tego podziwiane przez każdego, kto chce sięgnąć po smakołyk. Nie zawsze trzeba posiłkować się kupnymi dekoracjami, ponieważ jest kilka sposobów na wykonanie ich samodzielnie. Nie tylko ładnie wyglądają, ale doskonale smakują. Chcesz ozdobić deser sprężynkami z karmelu? Ten przepis jest dla Ciebie.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Zanim przystąpi się do działania niezbędne jest zebranie odpowiednich składników spożywczych, w tym:

    2 szklanki cukru,

    1/4 szklanki wody,

    1/4 szklanki syropu złocistego,

    1 łyżka masła.

    Ponadto niezbędne będą również:

    termometr spożywczy,

    cylindryczne metalowe narzędzie, np. trzepaczka.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przełożyć wszystkie składniki do dużego rondla o wysokich ściankach. Jest to konieczne, żeby uniknąć poparzeń podczas bulgotania syropu. Mieszać substancję cały czas doprowadzając zarówno do roztopienia się cukru, jak i do osiągnięcia przez nią temperatury 149 st. Celsjusza. Temperaturę należy kontrolować termometrem, starając się nie przekroczyć odpowiedniej.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Odstawić rondel z pieca i włożyć do karmelu widelec. Poczekać aż masa ostygnie osiągając temperaturę 93 st. Celsjusza. Gdy karmel będzie bardzo gorący i płynny nie uda się wykonać ozdób, ponieważ będzie ściekał z narzędzia. Gotowy do dalszej obróbki będzie dopiero, gdy nie będzie spływał z widelca.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy karmel będzie miał już odpowiednią konsystencję i będzie powoli spływał z widelca, można przejść do działania. Należy natłuścić metalowe narzędzie i zacząć wolno spuszczać na nie karmel, kręcąc narzędziem w taki sposób, żeby powstała sprężynka. Trzeba robić to szybko, zapełniając metal do 1/3 wysokości. Odczekać 30 sekund i zsunąć gotową sprężynkę w dół. W taki sam sposób wykonać pozostałe, aż do wykorzystania całego karmelu. Dekorować nimi dowolne desery - muffinki oraz ciasta.

Popularne tagi
  • biszkopty
  • słodki krem
  • przepis na ciasto na tartę
  • pieczarki
  • ciasto rabarbarowo-migdałowe
  • ciasto bez pieczenia
  • odwrócone ciasto z ananasem
  • miodowy lukier plastyczny
  • polewa czekoladowa
  • masa orzechowa
  • ser twarogowy
  • serwowanie szarlotki
  • przygotowanie tarty z truskawkami
  • kąpiel wodna
  • cappuccino