Szybkie ciasto z kawałkami czekolady – jak je przygotować?
Szybkie ciasto z kawałkami czekolady – jak je przygotować?
Od czasu do czasu ma się ochotę na coś słodkiego na szybko. Zamiast batonika albo kupnych ciastek można wyczarować sobie w kuchni ciasto z kawałkami czekolady. Wystarczą odpowiedni składniki, chwila wolnego czasu i już po kilku minutach ma się w rękach pachnący przysmak. Spróbuj, nie pożałujesz.
Jakich produktów potrzeba?
Do przyrządzenia ciasta na szybko potrzebne są składniki, które zazwyczaj są w każdym domu, co ułatwia jego przygotowanie. Są to:
* 5 łyżeczek mąki,
* 1 łyżeczka cukru waniliowego),
* 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
* 1,5 łyżki cukru białego,
* 1,5 łyżki cukru brązowego,
* 2 łyżki masła,
* 2 łyżki białka jaja,
* 1/4 szklanki kawałków czekolady,
* sól.Krok pierwszy
Przygotować miseczkę żaroodporną o pojemności 500 ml. Wsypać do niej oba rodzaje cukru oraz dodać masło, a następnie wymieszać widelcem.Pianę z białka ubić na puszystą piankę, po czym dodać ją do miseczki. Ponownie zamieszać, widelcem albo łyżką.
Krok drugi
Mąkę oraz sodę oczyszczoną wymieszać w osobnej miseczce, po czym dodać do mieszanki cukru z masłem. Wszystko razem zamieszać, tworząc jednolitą masę. Dodać szczyptę soli oraz kawałki czekolady. Warto zostawić kilka czekoladowych kawałków do ozdoby gotowego ciasta.
Krok trzeci
Po zamieszaniu masy z kawałkami czekoladowymi włożyć naczynie do mikrofalówki. Piec przez 2 – 3 minuty. Po tym czasie ciastko z czekoladą jest gotowe. Dla lepszego smaku można nałożyć na nie 1 gałkę lodów lub bitą śmietanę i posypać kawałkami czekolady.