Jak zrobić samodzielnie masę kajmakową?

Opiekun artykułu: katja
Advertising
Jak zrobić samodzielnie masę kajmakową?

Jak zrobić samodzielnie masę kajmakową?

Masa kajmakowa jest podstawą wielu ciast i deserów, którym nadaje słodycz oraz wyjątkowy smak. Dotyczy to przede wszystkim ciast bożonarodzeniowych, choć nie tylko. Zazwyczaj na przełomie listopada i grudnia rozpoczyna się w sklepach sezon na masy różnego rodzaju, jednak zamiast kupować, z powodzeniem można wykonać taką masę samodzielnie. Niezbędne jest tylko, by wiedzieć, jak to zrobić.

Advertising
Advertising
Wskazówki:

Aby przyśpieszyć proces gęstnienia można dodać zamiast 1 szklanki mleka, dodać 1 szklankę kremówki.

  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Najprostszym sposobem wykonania masy jest podgrzewanie mleka skondensowanego przez kilka godzin, jednak nie o takim sposobie będzie mowa w poniższym artykule. Żeby zrobić wyjątkowo dobrą i łatwą do rozsmarowywania masę, trzeba przygotować:
    * 6 szklanek mleka,
    * 1,5 szklanki cukru,
    * 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
    * sól,
    * słoik.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do szerokiego garnka – powierzchnia parowania powinna być duża – wlać całe mleko, które przygotowało się wcześniej.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Poza mlekiem do garnka wsypać cukier, szczyptę soli i ekstrakt z wanilii. Włączyć gaz i podgrzewać, doprowadzając całość do wrzenia. Gdy do niego dojdzie, zmniejszyć gaz pod garnkiem i gotować całość przez 2 – 3 godziny, mieszając od czasu, żeby masa nie przypaliła się.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Masa powinna nie tylko zgęstnieć, lecz również nabrać brązowego, karmelowego koloru. Kiedy go uzyska, zdjąć garnek z palnika i przełożyć masę do pojemniczka lub małych pojemniczków, pozostawić do wystudzenia, pamiętając, że masa kajmakowa gęstnieje również w trakcie stygnięcia.