Jak zrobić samodzielnie masę kajmakową?
Jak zrobić samodzielnie masę kajmakową?
Masa kajmakowa jest podstawą wielu ciast i deserów, którym nadaje słodycz oraz wyjątkowy smak. Dotyczy to przede wszystkim ciast bożonarodzeniowych, choć nie tylko. Zazwyczaj na przełomie listopada i grudnia rozpoczyna się w sklepach sezon na masy różnego rodzaju, jednak zamiast kupować, z powodzeniem można wykonać taką masę samodzielnie. Niezbędne jest tylko, by wiedzieć, jak to zrobić.
Aby przyśpieszyć proces gęstnienia można dodać zamiast 1 szklanki mleka, dodać 1 szklankę kremówki.
Potrzebne składniki
Najprostszym sposobem wykonania masy jest podgrzewanie mleka skondensowanego przez kilka godzin, jednak nie o takim sposobie będzie mowa w poniższym artykule. Żeby zrobić wyjątkowo dobrą i łatwą do rozsmarowywania masę, trzeba przygotować:
* 6 szklanek mleka,
* 1,5 szklanki cukru,
* 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
* sól,
* słoik.Krok pierwszy
Do szerokiego garnka – powierzchnia parowania powinna być duża – wlać całe mleko, które przygotowało się wcześniej.
Krok drugi
Poza mlekiem do garnka wsypać cukier, szczyptę soli i ekstrakt z wanilii. Włączyć gaz i podgrzewać, doprowadzając całość do wrzenia. Gdy do niego dojdzie, zmniejszyć gaz pod garnkiem i gotować całość przez 2 – 3 godziny, mieszając od czasu, żeby masa nie przypaliła się.
Krok trzeci
Masa powinna nie tylko zgęstnieć, lecz również nabrać brązowego, karmelowego koloru. Kiedy go uzyska, zdjąć garnek z palnika i przełożyć masę do pojemniczka lub małych pojemniczków, pozostawić do wystudzenia, pamiętając, że masa kajmakowa gęstnieje również w trakcie stygnięcia.