Jesienna tarta z jabłkami – jak zrobić?

Opiekun artykułu: marzena
Advertising
Jesienna tarta z jabłkami – jak zrobić?

Jesienna tarta z jabłkami – jak zrobić?

Jabłka są owocami, które można dostać w sklepie przez cały rok, jednak nie oznacza to, że zawsze są tak samo smaczne. Najlepsza pora na jabłka to koniec sierpnia i początek września. Właśnie wtedy pojawiają się pyszne, pełne witamin odmiany, które dla zdrowia należy jeść na surowo. Jednak gdy taka forma ich spożywania będzie już nudna, można wykonać z nich pyszną tartę. Jak? Oto nasz pomysł.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Wykonanie tarty nie jest trudne, jednak wymaga odrobiny uwagi oraz dobrych składników. Pomiędzy nimi powinny znaleźć się:
    * 240 g mąki,
    * 150 g masła,
    * 100 g cukru,
    * 80 g cukru pudru,
    * 2 żółtka,
    * 2 kg jabłek.
    Najlepiej zaopatrzyć się również w formę do pieczenia tarty, dzięki temu ciasto ma odpowiedni kształt oraz wysokość.

  • Krok pierwszy

    Do szerokiej miski wsypać przesianą przez sitko mąkę. Dodać zimne masło, posiekane w kostkę. Wbić żółtka oraz resztę składników, po czym bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Kiedy jest już jednolitą, żółtą masą, uformować z niego kulę. Spłaszczyć lekko dłońmi, owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 30 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po upływie wymaganego czasu wyjąć ciasto i rozwinąć z folii. Odkroić kawałek (100 g) i odłożyć na bok. Resztę ciasta rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na cienki placek.Formę posmarować margaryną, oprószyć bułką tartą i rozłożyć na niej placek. Docisnąć ciasto dokładnie do spodu i boków. Odciąć jego nadmiar z krawędzi, a środek nakłuć w kilku miejscach widelcem. Dla obciążenia wsypać do formy surową fasolę i tak przygotowaną wsunąć do piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Pozostały kawałek ciasta rozwałkować, przełożyć na papier i włożyć do lodówki. Następnie zająć się jabłkami. Obrać wszystkie ze skórki i pokroić na kawałki. Przełożyć na posmarowaną masłem patelnię i podgrzewać. Jabłka powinny zmięknąć i zacząć się rozpadać. Wtedy dodać 4 – 5 łyżek cukru. Zamieszać, przykryć pokrywką i dusić 5 minut.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Ciepłe jeszcze jabłka przełożyć na opróżniony z fasoli spód. Rozwałkowaną resztkę ciasta wyjąć z lodówki, pokroić nożem na cienkie paski i ozdobić nimi wierzch ciasta, układając w taki sposób, żeby tworzyły „kratkę”. Można posmarować je jajkiem, żeby lśniły po upieczeniu.Formę wsunąć do piekarnika, nadal nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, na 20 minut. Podawać lekko ostudzoną i posypaną cukrem pudrem.