Ciasto czekoladowe Earl Grey – jak je przygotować?
Ciasto czekoladowe Earl Grey – jak je przygotować?
Połączenie czekolady z herbatą może dać niezwykle przyjemne efekty. Nie dotyczy to tylko połączenia świeżo parzonego napoju z kostką czekolady na deser, lecz stworzenia deseru z obu składników jednocześnie. Takie ciasto będzie oryginalnym podwieczorkiem dla każdego i z pewnością każdemu zasmakuje.
Potrzebne składniki spożywcze
Do wykonania smacznego ciasta czekoladowego o posmaku herbacianym niezbędne będzie kilka podstawowych składników, w tym:
* 120 g czekolady gorzkiej,
* 115 g masła,
* 6 torebek herbaty,
* 3 jajka,
* 2 szklanki cukru pudru,
* 2 szklanki mąki,
* 1 szklanka wody,
* 1/2 szklanki jogurtu,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* sól,
* cukier puder (do dekoracji).
Krok pierwszy
Przed rozpoczęciem działania rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Następnie zagotować wodę, a herbatę przełożyć do kubka bądź miski i zalać ją wrzątkiem aż do zaparzenia się mocnego naparu. Po 5 minutach usunąć torebki herbaty. Czekoladę posiekać do miski i nad parą wodną rozpuścić ją, aby była płynna. Ostudzić.
Krok drugi
Do miski przełożyć masło, dodać cukier oraz jajka. Rozpocząć miksowanie składników na puszystą, żółtą masę. Dodać czekoladę i nadal mieszać, łącząc składniki, aż do uzyskania czekoladowej barwy ciasta. Następnie połączyć mokre składniki z suchymi: mąką, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli – mieszać aż do uzyskania gładkiej masy.
Krok trzeci
Na koniec do masy wlać jogurt oraz przestudzony napar herbaciany i dokładnie wszystko wymieszać. Przelać masę do tortownicy posmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Wsunąć formę do piekarnika na 50 minut. Sprawdzać wykałaczką, czy ciasto jest dobre, a po wyjęciu go z piekarnika pozostawić w formie na 5 minut i dopiero wtedy wyjąć z formy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.