Clafoutis ze śliwkami – jak je przygotować?
Clafoutis ze śliwkami – jak je przygotować?
Clafoutis do francuski deser, który przypomina kuchnię rustykalną z romantycznej Francji. W smakuj kojarzy się jednocześnie z puddingiem, jak i z ciastem wypełnionym gęstymi owocami. Owoce można zmieniać w zależności od własnych upodobań oraz od sezonu owocowego, jaki aktualnie panuje. Jesienią można wykorzystać śliwki, które nadadzą deserowi dobry smak oraz aromat.
Jakich składników potrzeba?
Zrobienie smacznego clafoutis wymaga zestawu świeżych składników spożywczych, które będą gwarantować odpowiedni smak. Potrzebne są:
* 3 duże śliwki,
* 1 szklanka mleka kokosowego z puszki,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1/3 szklanka mąki,
* 1/4 szklanki melasy,
* 2 jajka,
* 1 łyżeczka cynamonu mielonego,
* 1 łyżeczka imbiru mielonego,
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
* 1/4 łyżeczki goździków,
* sól,
* cukier puder.
Krok pierwszy
Na początku rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Następnie sięgnąć po miskę i wrzucić do niej: mąkę, cukier, cynamon, imbir, goździki oraz szczyptę soli. Przemieszać wszystko łyżką, żeby nieco się połączyło.
Krok drugi
Po przemieszaniu składników zacząć dodawać kolejne: jajka, ekstrakt waniliowy, melasę i mieszać – można łyżką, ale wygodniej będzie łączyć wszystko mikserem na niewielkich obrotach. Należy uzyskać gęste ciasto o aksamitnej konsystencji. Jest to znak, że można powoli dolewać mleko kokosowe, cały czas mieszając masę, aż do całkowitego połączenia składników.
Krok trzeci
Naczynie – żaroodporne lub porcelanowe do pieczenia – posmarować tłuszczem i przelać do niego uzyskaną masę. Śliwki dokładnie umyć, przekroić na pół, pozbywając się pestek, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć na cieście, tak żeby owoce je zakryły z wierzchu. Tak przygotowaną formę wsunąć na 25 minut do piekarnika. W tym czasie ciasto mocno zbrązowieje z wierzchu. Po upieczeniu trochę ostudzić, po czym posypać cukrem pudrem i w takiej wersji podawać wraz z gorącą kawą.