Zalety i właściwości płatków owsianych

Opiekun artykułu: filipmonika
Advertising
Zalety i właściwości płatków owsianych

Zalety i właściwości płatków owsianych

Jeszcze do niedawna całkiem sporej większości z nas płatki owsiane kojarzyły się jedynie z niezbyt przyjemnym posiłkiem podawanym na śniadanie w przedszkolach. Bardzo rzadka owsianka gotowana na mleku bez żadnych dodatków nie była ulubionym daniem dzieci. Nic dziwnego więc, iż wiele osób zraziło się do płatków owsianych. Całkiem niesłusznie, gdyż są one bardzo zdrowe, pożywne i wbrew temu, co pamiętamy, również smaczne. Poniżej poznasz kilka argumentów, które mają za zadanie odczarować złą sławę płatków owsianych i pokazać, że moda na nie, która zaczęła się niedawno, jest jak najbardziej wskazana i powinna ogarnąć nas wszystkich.

Advertising
Advertising
  • Lepsza pamięć

    Na płatki owsiane szczególną uwagę powinni zwrócić uczniowie oraz studenci. Są one bowiem bogate w witaminę B6. Dzięki niej poprawi się twoja pamięć oraz koncentracja i znacznie szybciej będziesz przyswajał wiedzę. To zdecydowanie dobry powód do tego, by włączyć płatki owsiane do swojej codziennej diety.

  • Siła

    Badania wykazały, iż płatki owsiane są jednym z najbardziej korzystnych dla zdrowia produktów na świecie. Potwierdza to chociażby fakt, iż stanowią one ważną część diety sportowców, gdyż pozytywnie wpływają na wzrost siły oraz wytrzymałości.

  • Niski indeks glikemiczny

    Warto także zwrócić uwagę na fakt, iż płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny w porównaniu z innymi produktami zbożowym. To powoduje, że śmiało mogą spożywać je osoby na diecie odchudzającej. Są one idealnym produktem śniadaniowym, gdyż powodują uczucie sytości i pełnego żołądka na wiele dłużej niż biały, pszenny chleb.

  • Błonnik

    Błonnik

    Jakby tego wszystkiego było mało, płatki owsiane zawierają również dużą ilość błonnika, dzięki czemu tym bardziej nadają się dla osób, które pragną się odchudzić lub też oczyścić swój organizm. Błonnik w nich zwarty powoduje bowiem, że pozbywamy się z ciała wszystkich niepotrzebnych złogów, które utrudniają trawienie i źle wpływają na naszą kondycję fizyczną czy stan cery.

  • Kwasy tłuszczowe

    Choć mogłoby się wydawać, iż dość duża zawartość tłuszczu w płatkach owsianych nie wróży nic dobrego i może spowodować raczej, że będziemy chcieli je odstawić, to nic bardziej mylnego. Płatki owsiane zawierają bowiem kwasy tłuszczowe nienasycone, które jak najbardziej są potrzebne twojemu organizmowi i działają bardzo dobrze na twój stan zdrowotny. Wystarczy tylko wspomnieć o tym, że poprawiają one funkcjonowanie układu krążenia, by już chętniej włączyć je do swojego jadłospisu.

  • Cera i skóra

    Cera i skóra

    Płatki owiane, choć oczywiście smaczne, mają także inne zastosowania i można je na przykład kłaść na twarz. Mają one bowiem silne działanie odżywcze, kojące oraz nawilżające, dlatego też świetnie nadają się na maseczki do praktycznie każdego rodzaju cery, choć szczególna uwagę powinni zwrócić na nie posiadacze cery tłustej oraz trądzikowej. Płatki owsiane można również dodawać do kąpieli. Świetnie nawilżają one całą skórę.

Popularne tagi
  • cynamon
  • mikrodermabrazja
  • maseczka z płatków owsianych
  • cera naczynkowa
  • mężczyzna
  • doprawianie potraw
  • jak przygotować maseczkę na trądzik
  • maseczka cebulowa
  • maseczka z cynamonu
  • zmęczenie
  • żel aloesowy
  • walka z pryszczami
  • maseczka
  • wyciągi roślinne
  • co jeść by mieć ładną cerę