Jak wykonać tort ananasowy?
Jak wykonać tort ananasowy?
Proponowany przeze mnie tort jest idealny na urodzinowe przyjęcie. Jest łatwy do wykonania, dlatego możesz upiec go jako swój pierwszy, jeżeli jeszcze nigdy tego nie robiłaś. Postępuj zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisie, a nie będzie możliwości, by coś Ci nie wyszło. Powodzenia i smacznego.
Ciasto biszkoptowe:
Krem:
Do nasączenia:
Na wierzch i boki tortu:
Przygotowanie biszkoptu
Rozbij schłodzone jajka. Białka włóż do naczynia, żółtka do kubeczka. Białka schłodź jeszcze przez kolejne 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 160° C. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Powoli dodawaj cukier i ubijaj, aż się rozpuści. Teraz mikser zastąp trzepaczką i ubijaj powoli, dodając do piany żółtka i mąkę. Kolejno dodaj sok z cytryny. Wymieszaj. Przełóż ciasto do tortownicy.
Pieczenie biszkoptu
Włóż biszkopt do nagrzanego do 160° C piekarnika i piecz przez około 25 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 190° C i piecz jeszcze przez około 15 minut. Pamiętaj, by nie otwierać przez czas pieczenia drzwiczek piekarnika, biszkopt wówczas opadnie.
Jak sprawdzić, czy biszkopt jest upieczony?
W tym celu włóż długi patyczek do środka biszkoptu. Jeżeli biszkopt upiekł się, patyczek będzie suchy. Dobrze jest zostawić biszkopt na około 15 minut w wyłączonym piekarniku, uchylając lekko jego drzwiczki. Następnie przełóż ciasto na ściereczkę.
Przygotowanie kremu
Jajka dokładnie zmiksuj ze śmietaną. Zagrzej mleko w wysokim garnku. Gdy będzie prawie się gotowało, wlej ubite jajka ze śmietaną. Zamieszaj i zdejmij z ognia garnek. Mieszaj od czasu do czasu. Gdy twaróg oddzieli się od serwatki, wylej zawartość garnka na sito umieszczone nad naczyniem. Pozostaw na kilka godzin, by serwatka mogła całkowicie ścieknąć. Następnie utrzyj masło z cukrem. Dodawaj po łyżce twarogu z sitka, dalej ucierając masę. Dopraw sokiem z cytryny.
Ostatni krok
Przetnij długim nożem biszkopt na 3 krążki. Jeden z krążków połóż do tortownicy, nasącz go 1/3 naparu herbaty z cytryną i nałóż 1/3 ilości kremu. Kolejno połóż drugi krążek biszkoptu, wykonaj takie same czynności jak przy pierwszym, przykryj trzecim krążkiem. Ostatni krążek nasącz i połóż pozostały krem, zostawiając 2 łyżki na posmarowanie boków. Odsączone plastry ananasa ułóż na torcie. Do środka plastrów włóż wiśnie. Wstaw tort do lodówki na około 1 godzinę. Sok z puszki ananasów rozcieńcz do 1/2 litra objętości wodą i podgrzej. Wsyp do niego 2 czubate łyżeczki żelatyny i wymieszaj. Gdy zacznie się ścinać, wylej na tort. Chłodź ciasto przez 2 godziny w lodówce. Po wyjęciu posmaruj boki tortu kremem, skrusz drobno herbatniki i obsyp je.