Jak przygotować sos szczypiorkowy?

Opiekun artykułu: pelka
Advertising
Jak przygotować sos szczypiorkowy?

Jak przygotować sos szczypiorkowy?

Nie każdy jest wielbicielem chrzanu i ćwikły, więc ich pojawienie się na stole wielkanocnym nie dostarcza mu przyjemności. Żeby domownicy i goście, którzy nie przepadają za ostrymi smakami, mogli skorzystać z jakiegoś dodatku do jaj oraz wędliny, warto przygotować smaczny i aromatyczny sos szczypiorkowy.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Sos szczypiorkowy nie jest bardzo wymagający w kwestii składników. Zazwyczaj potrzeba do jego stworzenia niewiele, chociaż można znaleźć różne przepisy, które zawierają dodatkowe elementy. Do wykonania prostego i szybkiego sosu niezbędne są:
    * 2 łyżki mąki,
    * 2 łyżki masła,
    * 2 łyżki szczypiorku,
    * 0,5 szklanki śmietany 18%,
    * 1,5 szklanki rosołu,
    * sól,
    * pieprz,
    * bazylia.
    Przyda się także miska do wymieszania wszystkiego, garnek oraz ozdobna miseczka do podania lub miseczki, jeżeli każdy gość ma otrzymać własną.

  • Krok pierwszy

    Podstawą sosu jest szczypiorek, dlatego powinien być świeży i jędrny. Jeżeli hoduje się w domu własny, można go wykorzystać. Świeży szczypiorek sprawi, że sos będzie miał bardziej wyrazisty smak. Warzywo, które już kilka dni leżało w kuchni lub w lodówce, ma mniej cennego aromatu oraz właściwości. Szczypiorek należy drobno posiekać. Jeżeli bardzo się go lubi, można posiekać nieco większą ilość.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przygotować garnek. Wlać do niego zimny rosół oraz dosypać mąkę, a następnie mieszać tak intensywnie, żeby oba składniki połączył się ze sobą bez pozostawiania grudek. Gdy osiągnie się taką konsystencję, można zacząć podgrzewać miksturę na wolnym ogniu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do podgrzewającego się rosołu dodać szczypiorek, sól oraz pieprz do smaku. Zamieszać i czekać, aż całość zgęstnieje. Gdy konsystencja stanie się gęstsza, dodać masło i jeszcze przez kilka minut podgrzewać, aż masło całkiem się rozpuści, a sos będzie gęsty. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski lub miseczek. Najlepiej poczekać do momentu, w którym sos ochłodzi się i dopiero wtedy podawać, chociaż można podać go również na ciepło, zwłaszcza do wędlin, które wymagają podawania ich na zimno. Poza wędlinami dobrze sprawdza się jako dodatek do jajek.

Popularne tagi
  • przepis na pączki z marmoladą
  • jajko plastikowe
  • jajka czekoladowe z masłem orzechowym
  • mieszkanie
  • artykuły papiernicze
  • konfitury z pigwy
  • dekoracja jajek
  • torba na ramię
  • sposób farbowania jajek bibułą
  • torba na zakupy
  • bibuła zielona
  • tradycyjne potrawy
  • muchomor
  • świąteczne produkty
  • zdrowa dieta