Przepis na pyszny mazurek makowy
Przepis na pyszny mazurek makowy
Mak można wykorzystać nie tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia. Również wielkanocne przysmaki mogą powstać z dodatkiem maku. Są smaczne i cieszą podniebienie wszystkich wielbicieli tego dodatku. Poniżej przedstawiamy przepis na makowy mazurek, ozdobę świątecznego stołu.
Potrzebne składniki
Do przygotowania dobrego mazurka potrzebny jest pełen zestaw składników. Należą do nich:
* 1 szklanka cukru,
* 6 jajek,
* 3/4 kostki margaryny,
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1/2 buteleczki aromatu migdałowego,
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 4 jabłka,
* 800 g masy makowej z bakaliami,
* 1 duża paczka herbatników,
* 1 słoik konfitury z pigwy.
Mazurek bardzo dobrze prezentuje się z lukrem, dlatego warto kupić gotowy w sklepie albo zdecydować się na jego samodzielne przygotowanie. W takiej sytuacji potrzebna będzie dodatkowa porcja cukru pudru.Pierwszy etap
Jabłka należy umyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach do garnka lub dużej miski. Do startych jabłek należy dodać całą masę makową. Oba składniki wymieszać ze sobą. Jeżeli uzna się, że gotowa masa makowa ma za dużo wody, można przelać ją do sitka i pozostawić na 5 minut, żeby nadmiar wody wyciekł. Trzeba jednak pamiętać, żeby mak nie stał się całkiem suchy.
Drugi etap
Jajka należy rozdzielić na żółtka w jednej misce i białka w drugiej. Białka ubić na sztywną masę, przed rozpoczęciem ubijania dodać odrobinę soli, żeby szybciej osiągnęły wymagany kształt. Do żółtek dodać cukier i ukręcić z nich puszysty kogel-mogel.
Trzeci etap
Przygotowane masło należy rozpuścić w garnku, a następnie ostudzić. Gdy osiągnie już odpowiednią temperaturę, dodać je do masy makowej wraz z aromatem waniliowym, masą z żółtek, proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Całość bardzo dobrze wymieszać. Można mieszać łyżką albo mikserem.
Czwarty etap
Formę do pieczenia przykryć papierem do pieczenia, a na jej spodzie układać herbatniki tak, aby stworzyły ciasną podstawę. Następnie na nie wylewa się masę makową, rozprowadza dokładnie i wkłada na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza.Po upieczeniu można ozdobić lukrem kupnym lub domowej roboty. Domowy otrzymuje się poprzez zmieszanie 1,5 szklanki cukru pudru z sokiem z 1 cytryny. Po wylaniu go na mazurek i zastygnięciu można go dodatkowo ozdobić konfiturą z pigwy.