Jak zrobić smaczną paschę z bakaliami?
Jak zrobić smaczną paschę z bakaliami?
Gdy w kalendarzu coraz wyraźniej przebija się data świąt wielkanocnych, zaczyna się myśleć o świątecznych przysmakach. Nie tylko babki i mazurki to smakołyki, jakie można położyć na stole. Bardzo dobrze prezentuje się również pascha z bakaliami. Najczęściej wykonywana jest na wschodzie Polski, ponieważ stanowi potrawę rodem z Europy Wschodniej, jednak nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby wypróbować ją w każdej kuchni. Oto przepis.
Jakie składniki są potrzebne?
Świeżość składników to podstawa udanej paschy. Do niezbędnych elementów, które trzeba przygotować, należą:
* 1 kg sera białego mielonego, półtłustego,
* 200 g masła,
* 100 g suszonych moreli,
* 100 g suszonych fig,
* 100 g migdałów łuskanych,
* 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
* 50 g kandyzowanego ananasa,
* 3 jajka,
* 3/4 szklanki cukru,
* 1/2 szklanki śmietany kremówki.Krok pierwszy
Wszystkie bakalie drobno posiekać. Migdałów nie trzeba mleć na proszek, zaletą paschy są widoczne drobinki bakaliowych słodkości, należy jedynie pamiętać, żeby migdały były bez łupinek. Przesypać je do osobnej miski do wykorzystania później.
Krok drugi
Wszystkie jajka wbić w całości do dużej miski, dodać cukier. Ustawić miskę nad garnkiem z parującą wodą i miksować przez 15 minut, aż uzyska się puszystą masę bez widocznych drobinek cukru.W drugiej misce, już nie nad parą, utrzeć masło. Nie zaprzestając ucierania, dodawać do niego po 1 łyżce sera, aż do wykorzystania całego. Następnie połączyć masę serową z jajeczną, miksując ją na niskich obrotach miksera.
Krok trzeci
Mocno zmrożoną śmietanę kremówkę (30% – 36%) ubić na sztywną pianę. Tak jak wcześniej ser, tak teraz stopniowo dodawać ją do masy serowo-jajecznej. Cały czas mieszać, aż do połączenia się wszystkich składników. Na zakończenie dodać bakalie i jeszcze raz zamieszać, tym razem można łyżką.
Krok czwarty
Na sitko położyć gazę, po czym wylać na nią masę. Rozprowadzić po całym sitku i zwinąć brzegi gazy tak, żeby zakrywała przyszłą paschę. Zakryć dodatkowo talerzykiem i położyć na nim np. słoik, aby obciążyć całość. Po obciążeniu przełożyć na głęboki talerz albo do miski, po czym włożyć na 12 godzin do lodówki.Gdy pascha będzie już dobrze schłodzona, przełożyć ją na talerz i udekorować – bakaliami, mandarynkami, kawałkami ananasa lub pomarańczy.