Jak siać rzeżuchę?
Jak siać rzeżuchę?
Chociaż rzeżuchę można, a nawet należy jadać przez cały rok, zazwyczaj wszyscy przypominają sobie o niej, kiedy nadchodzą święta wielkanocne. Stanowi wówczas nie tylko dobry dodatek do potraw, ale przede wszystkim ozdobę. Pisanki ułożone wśród drobnych listków sprawiają, że stół wygląda bardziej świątecznie i wiosennie, stanowiąc przyjemność dla oka.
Nasiona rzeżuchy
Pierwszym krokiem do rozpoczęcia uprawy jest zakupienie nasion do wysiewu. Ledwo zacznie się marzec, można je znaleźć niemal w każdym sklepie, nawet spożywczym, nie tylko w ogrodniczym. Warto wybrać nasiona, które są pakowane w torebki papierowe i mają numer serii na opakowaniu, dzięki temu można być pewnym ich jakości.
Pojemnik na rzeżuchę
Do uprawy rzeżuchy niezbędny jest płaski pojemnik, talerzyk, podstawka lub niewysoka salaterka. Wtedy ma się pewność, że kiełki będą dobrze się trzymały. Można również spróbować stworzyć z rzeżuchy trawiastą górę na odwróconej misce, jednak lepiej nie wybierać do tego zbyt owalnej miski, ponieważ wszystko może się zsunąć. W wybranym naczyniu należy ułożyć ligninę albo gazę nasączoną wodą. Warto również lekko nawilżyć dno pojemnika, jednak tak, żeby woda w nim nie stała.
Wysiewanie rzeżuchy
Na przygotowaną ligninę wysypać ziarna rzeżuchy. Trzeba zrobić to równomiernie, tak żeby nie było pustych przestrzeni oraz żeby ziarenka nie zachodziły na siebie. Dzięki temu będą równomiernie rosły i zielone kiełki będą stanowić jedną całość. Nasiona trzeba zwilżyć na zakończenie. Najwygodniej zrobić to spryskiwaczem. Dzięki temu nie będą się one przesuwały.
Temperatura dla rzeżuchy
Dla kiełkowania rzeżuchy bardzo ważna jest temperatura. Musi utrzymywać się między 20 a 25 stopni Celsjusza. Najlepiej postawić ją w ciepłym miejscu, jeżeli pogoda dopisuje, to na parapecie lub w pobliżu kaloryfera o średniej temperaturze, ale nie bezpośrednio na nich. Ciepło sprawi, że roślina zacznie szybciej kiełkować i wyżej wzrastać.
Podlewanie rzeżuchy
Rzeżucha koniecznie potrzebuje stałej wilgoci i wody, choć nie można jej przelewać. Codziennie należy zwilżać gazę lub ligninę, najlepiej spryskiwaczem. Dzięki temu uzyska się optymalne, stałe nawilżenie. Żeby utrzymać prawidłową wilgotność dla roślinki pojemnik, w którym się znajduje, można przykryć folią spożywczą, pamiętając o zrobieniu w nim dziurek, żeby rzeżucha miała dostęp do powietrza.
Wzrost rzeżuchy
Bardzo szybko, bo już pierwszego dnia, ziarenka rzeżuchy zaczynają pęcznieć. Po 2 – 3 dniach pojawiają się pierwsze zazielenienia, a po 5 – 6 rozpoczyna się już szybki wzrost. Rzeżuchę można ścinać, kiedy osiągnie długość 5 centymetrów. Można ją dodawać do sałatek, zupy, na kanapkę czy do jogurtu, traktując jak urozmaicenie posiłku i źródło witamin.