Smaczne spaghetti z parówkami
Smaczne spaghetti z parówkami
Spaghetti jest powszechnie lubianą potrawą, ponieważ może być przygotowywane na różne sposoby. Fantazyjne, proste, czasochłonne lub wykonywane w pięć minut. Bardzo często dodatkiem do sosu jest mięso mielone, jednak nie każdemu, szczególnie dzieciom, ono smakuje. W takiej sytuacji można przygotować spaghetti, które przypadnie do gustu całej rodzinie.
Potrzebne składniki
Do wykonania pysznego spaghetti niezbędne są odpowiednie składniki. Wśród nich znajduje się:
* 425 g pomidorów w puszce,
* 400 g makaronu spaghetti,
* 370 g cebuli w słoiku,
* 4 parówki,
* 1 ząbek czosnku,
* 3 łyżki masła,
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
* 1/8 l bulionu,
* pieprz,
* sól.
Parówki najlepiej wybrać drobiowe, ponieważ mają najdelikatniejszy smak. Do smaku, poza podstawowymi przyprawami, można wykorzystać również odrobinę ostrej mielonej papryki.Pierwszy krok
W garnku zagotować wodę. Posolić 1 łyżeczką soli i dodać odrobinę oleju. Wrzucić makaron i gotować 10 – 15 minut. Po tym czasie odcedzić na sitku. Po pozbyciu się całej wody dodać do makaronu 2 łyżki masła i dokładnie wymieszać.
Drugi krok
Parówki pokroić w plasterki, nie za grube, nie za cienkie. Dobra będzie grubość ok. 0,5 centymetra. Cebulę odsączyć z zalewy. Pozostałą 1 łyżkę masła rozpuścić na patelni, dodać cebulę oraz parówki, a następnie przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do pozostałych składników.
Trzeci krok
Pomidory odsączyć z zalewy, przelewając ją do garnka. Warzywa zmiażdżyć przy pomocy widelca, po czym ponownie połączyć z zalewą i całość poddusić w garnku na małym ogniu. Dołączyć do papki koncentrat pomidorowy oraz bulion. Zamieszać, a następnie dodać parówkę z cebulą i gotować całość przez 5 minut.
Czwarty krok
Makaron przełożyć na talerze. Po 5 minutach sos zamieszać i polać nim makaron. Można dla smaku posypać żółtym serem. Równie dobrym dodatkiem są rzeżucha oraz bazylia, jeżeli rodzina lubi zapach i smak ziół.