Oryginalna bruschetta z makaronem

Opiekun artykułu: kortyzol
Wymagany czas: 40 min.
Advertising
Oryginalna bruschetta z makaronem

Oryginalna bruschetta z makaronem

Bruschetta, włoskie danie, kojarzy się głównie z chlebem z dodatkami, jednak nie zawsze musi występować w takiej formie. Włoskie dania są zróżnicowane w zależności od regionu, nawet jeżeli mają tę samą nazwę. Powoduje to, że bruschetta może być daniem podawanym na kawałkach chleba albo daniem z makaronem, jak w przepisie, który proponujemy poniżej.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Aby przyrządzić oryginalną bruschettę z makaronem, trzeba najpierw przygotować odpowiednie składniki spożywcze, wśród których powinno znaleźć się:
    * 40 dag makaronu spaghetti,
    * 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
    * 1/2 łyżeczki soli,
    * 1/2 ząbka czosnku,
    * 2 łyżki natki pietruszki,
    * 2 łyżki bazylii świeżej,
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * 2 pomidory,
    * 0,5 kg piersi z kurczaka.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Od razu przed przystąpieniem do pracy rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pomidora sparzyć wrzątkiem i pozbawić skórki. Następnie wydrążyć środek z pestkami i pokroić warzywo na kawałki zbliżone do kwadratu. Mięso drobiowe oczyścić ze zbędnych błonek, po czym umyć pod bieżącą wodą. Pokroić kurczaka na plasterki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pokrojone pomidory oraz kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego i polać oliwą z oliwek. Poza oliwą dosypać przyprawy – bazylię, pietruszkę, czosnek, odrobinę soli lub vegety. Nie przesadzać z vegetą, żeby danie nie stało się za słone. Wymieszać wszystko dokładnie, po czym umieścić naczynie w piekarniku na 30 minut, do momentu usmażenia się mięsa.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Podczas gdy kurczak z warzywami piecze się w piekarniku, ugotować makaron. Gotowanie powinno przebiegać w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek, czyli w sposób standardowy. Nitki makaronu wrzucić do wrzącej wody i pozostawić w niej na 10 – 12 minut, aż do ugotowania al dente. Po tym czasie odcedzić na sitku, przelewając makaron zimną wodą. Ostudzony makaron kłaść na głębokie talerze i ozdabiać mięsem z pomidorami, o cudownym ziołowym zapachu. Od razu podawać. Do bruschetty z makaronem świetnie pasować będzie kieliszek włoskiego białego wina.