Przepis na pomidorowe danie makaronowe z bakłażanem
Przepis na pomidorowe danie makaronowe z bakłażanem
Bakłażan, warzywo uważane za jeden z afrodyzjaków ze względu na swój intensywny kolor oraz kształt, jest chętnie wykorzystywany w kuchni bałkańskiej. W Polsce od niedawna również ochoczo po niego sięgamy, wykorzystując go do robienia zapiekanek lub po prostu opiekając na grillu. I słusznie, gdyż bakłażan zawiera bardzo mało kalorii, a jest przy tym minerałową bombą. To źródło potasu, wapnia oraz magnezu, dlatego warto wykorzystywać je w naszej kuchni jeszcze częściej. Poniższy przepis zaprezentuje, jak można użyć bakłażana w makaronowym daniu.
Smażenie warzyw
Gotowanie potrawy rozpoczynamy od podsmażania warzyw. W tym celu rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek lub oleju dobrej jakości na patelni. Po chwili wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobno czerwoną cebulę. Czekamy, aż się zeszklą.Podczas kiedy cebula z czosnkiem będą się smażyć, kroimy bakłażana w małą kosteczkę i wrzucamy go na patelnię. Bakłażan musi smażyć się kilka minut (do 10), aż zmięknie. Nie martw się, kiedy podczas smażenia bakłażan straci swój lekko zielonkawy kolor i ściemnieje niczym jabłko. To normalne dla bakłażana poddawanego obróbce termicznej.
Tworzenie sosu
Następnym krokiem będzie dodanie puszki pomidorów krojonych wraz z ich zalewą. To również dobry moment, aby przyprawić nasz tworzący się sos. Wsypujemy szczyptę ostrej papryki, łyżeczkę bazylii oraz doprawiamy pieprzem i solą. Następnie dodajemy łyżeczkę cukru – cukier podkreśla smak pomidorów.Sos musi gotować się na małym ogniu przez 15 – 20 minut.
Gotowanie makaronu
Wybierz ten rodzaj makaronu, który lubisz najbardziej. Sprawdzi się zarówno penne, jak i spaghetti. Możesz także wybrać makaron razowy. Ugotuj go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, a następnie odcedź.
Serwowanie
Makaron wyłóż na sześć głębszych talerzy i polej go kilkoma łyżkami sosu. Całość posyp natką pietruszki i serem. Jeśli wolisz, możesz natkę zamienić na rukolę. Smacznego!