Sposób na oryginalne danie – makaron z kalafiorem
Sposób na oryginalne danie – makaron z kalafiorem
Sezon na kalafiory trwa i warto w pełni to wykorzystać. Zestawienie makaronu z kalafiorem może wydawać się zaskakujące, lecz wystarczy jeden kęs potrawy, żeby zakochać się w tym połączeniu. Jest ono zaczerpnięte z kuchni włoskiej, a dokładnie z gorącej i nieco dzikiej Sycylii. Doskonale nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację, zwłaszcza gdy ma się ochotę na nietypowe danie.
Niezbędne składniki
Pyszne danie wymaga przygotowania pysznych składników. Powinny znaleźć się wśród nich następujące elementy:
* 1 kalafior,
* 1 szklanka orzechów, np. nerkowca,
* 1 szklanka mleka sojowego,
* 3 łyżki oliwy z oliwek,
* 500 g makaronu, np. świderki,
* miód,
* pieprz,
* sól.
Szczególnie trzeba zadbać o dobry egzemplarz kalafiora, bez przebarwień oraz zabrudzeń, których nie da się usunąć.Krok pierwszy
Kalafiora przemyć pod zimną, bieżącą wodą. Odciąć zielone liście, po czym podzielić warzywo na różyczki średniej wielkości. Wrzucić wszystkie do szerokiej miski, posypać solą, dodać oliwę i wymieszać wszystko przy pomocy łyżki. Tak przygotowanego kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika. Można piec w zwykłym trybie, w piecu rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza albo w trybie grill – jeśli posiada się taką opcję – ustawiając go na 230 stopni Celsjusza. Upieczony kalafior powinien być ładnie zarumieniony na złoty kolor.
Krok drugi
Do blendera wlać mleko, dodać orzechy i zmiksować oba składniki na gładki krem, ustawiając blender na najwyższe obroty. Odstawić na 10 minut. W tym czasie krem stanie się gęstszy. Nie należy się obawiać, to prawidłowa reakcja.
Krok trzeci
Makaron ugotować wedle przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, aby nie przyklejał się do garnka. Można wybrać dowolny rodzaj i kształt makaronu, ponieważ kalafior będzie z każdym smakował tak samo dobrze.
Krok czwarty
Ugotowany i przelany zimną wodą makaron wymieszać z kremem z orzechów, po czym nałożyć porcję makaronu na talerz. Na nim ułożyć kawałki kalafiora. Posypać pieprzem i solą, dla smaku można polać całość odrobiną miodu albo syropu klonowego. Smacznego.