Sposób na oryginalne danie – makaron z kalafiorem

Opiekun artykułu: masaki
Advertising
Sposób na oryginalne danie – makaron z kalafiorem

Sposób na oryginalne danie – makaron z kalafiorem

Sezon na kalafiory trwa i warto w pełni to wykorzystać. Zestawienie makaronu z kalafiorem może wydawać się zaskakujące, lecz wystarczy jeden kęs potrawy, żeby zakochać się w tym połączeniu. Jest ono zaczerpnięte z kuchni włoskiej, a dokładnie z gorącej i nieco dzikiej Sycylii. Doskonale nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację, zwłaszcza gdy ma się ochotę na nietypowe danie.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Pyszne danie wymaga przygotowania pysznych składników. Powinny znaleźć się wśród nich następujące elementy:
    * 1 kalafior,
    * 1 szklanka orzechów, np. nerkowca,
    * 1 szklanka mleka sojowego,
    * 3 łyżki oliwy z oliwek,
    * 500 g makaronu, np. świderki,
    * miód,
    * pieprz,
    * sól.
    Szczególnie trzeba zadbać o dobry egzemplarz kalafiora, bez przebarwień oraz zabrudzeń, których nie da się usunąć.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Kalafiora przemyć pod zimną, bieżącą wodą. Odciąć zielone liście, po czym podzielić warzywo na różyczki średniej wielkości. Wrzucić wszystkie do szerokiej miski, posypać solą, dodać oliwę i wymieszać wszystko przy pomocy łyżki. Tak przygotowanego kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika. Można piec w zwykłym trybie, w piecu rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza albo w trybie grill – jeśli posiada się taką opcję – ustawiając go na 230 stopni Celsjusza. Upieczony kalafior powinien być ładnie zarumieniony na złoty kolor.

  • Krok drugi

    Do blendera wlać mleko, dodać orzechy i zmiksować oba składniki na gładki krem, ustawiając blender na najwyższe obroty. Odstawić na 10 minut. W tym czasie krem stanie się gęstszy. Nie należy się obawiać, to prawidłowa reakcja.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Makaron ugotować wedle przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, aby nie przyklejał się do garnka. Można wybrać dowolny rodzaj i kształt makaronu, ponieważ kalafior będzie z każdym smakował tak samo dobrze.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Ugotowany i przelany zimną wodą makaron wymieszać z kremem z orzechów, po czym nałożyć porcję makaronu na talerz. Na nim ułożyć kawałki kalafiora. Posypać pieprzem i solą, dla smaku można polać całość odrobiną miodu albo syropu klonowego. Smacznego.