Jak przyrządzić makaron z mozzarellą i pomidorami?
Jak przyrządzić makaron z mozzarellą i pomidorami?
Makaron jest doceniany z wielu powodów, jednym z nich jest możliwość podawania go niemal ze wszystkim. Może być ciężkim daniem, które nasyci i doda organizmowi mnóstwo kalorii, może być też lekki i traktowany jako zdrowe danie. Chcąc zrobić go w wersji numer dwa, warto wybrać przepis na makaron z mozzarellą i pomidorami. Bardzo smacznie oraz bardzo po włosku. Oto sprawdzony przepis.
Potrzebne produkty spożywcze
Żeby zrobić smaczne i zdrowe danie z makaronem w roli głównej, przyda się kilka odpowiednich produktów, a wśród nich:
* 500 g makaronu o dowolnym kształcie,
* 3 pomidory,
* 2 kulki mozzarelli,
* 1 pęczek bazylii,
* pieprz,
* oliwa,
* sól.
Krok pierwszy
Wlać do garnka wodę. Zagotować, dosalając ją 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Po doprowadzeniu do wrzenia wrzucić makaron i gotować na niewielkim ogniu przez 10 – 15 minut, w zależności od opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić na sitku i przelać zimną wodą, żeby się nie sklejał.
Krok drugi
Pomidory dokładnie umyć. Można zostawić je w skórkach, jednak znacznie lepiej pozbawić je śliskiej otoczki. W tym celu sparzyć pomidory wrzątkiem i pozostawić na minutę. Następnie obrać ze skórki i pokroić na kawałki, usuwając przy okazji fragmenty gniazda nasiennego. Można również kupić pomidory koktajlowe, które wystarczy umyć i pozbawić zielonych szypułek.
Krok trzeci
Pokrojone na kawałki pomidory wrzucić do miski. Bazylię przemyć wodą i porwać na mniejsze części bezpośrednio do pomidorów. Również mozzarellę należy porwać na małe kawałki – można również użyć noża, jednak ser ma taką konsystencję, że z powodzeniem może być dzielony na kawałki palcami. Tak przygotowane składniki dodać do makaronu, po czym wymieszać, doprawiając odrobiną soli i pieprzu. Od razu po przygotowaniu podawać.