Jak przyrządzić spaghetti z porem i szynką?
Jak przyrządzić spaghetti z porem i szynką?
Co jest lepszego od spaghetti na kolację lub obiad? Pochodzące z Włoch danie już dawno stało się jednym z ulubionych posiłków na polskich stołach. Jest smaczne, nadaje się zarówno na codzienny posiłek, jak i na randkę z ukochaną osobą. Dodatkowo jest proste do wykonania, niezależnie od znajdujących się w nim składników. Oto przepis na wiosenne spaghetti dla każdego.
Potrzebne składniki spożywcze
Pierwszym etapem jest zebranie niezbędnych składników spożywczych, z których można przygotować obiad. Są to:
* 500 g porów,
* 250 g makaronu spaghetti,
* 200 g szynki gotowanej,
* 250 ml śmietany,
* 125 ml bulionu,
* pieprz,
* sól,
* gałka muszkatołowa.Krok pierwszy
Do garnka nalać wodę. Dodać 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżkę oleju. Doprowadzić wodę do wrzenia, po czym wrzucić makaron. Gotować go aż do uzyskania konsystencji al dente, według przepisu na opakowaniu makaronu. Odcedzić na sitku. Można przelać zimną wodą, żeby nitki makaronu nie sklejały się ze sobą.
Krok drugi
Przelać bulion do rondla albo na patelnię z wysokimi brzegami. Pora umyć, suszyć i posiekać na cienkie plasterki. Wrzucić wszystkie do bulionu i gotować przez 5 minut. Następnie dolać całą śmietankę, pozostawiając na gazie jeszcze przez 10 minut.
Krok trzeci
Szynkę pokroić w niewielkie paseczki albo kwadraciki. Wrzucić wędlinę do sosu i zamieszać. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną papryki. Gotować jeszcze przez 3 – 5 minut. Makaron nałożyć na talerze lub do głębokich misek. Polać obficie sosem. Można dodatkowo oprószyć natką pietruszki albo parmezanem. Danie doskonale nadaje się do podawania na kolację lub na obiad. Smacznego!