Jak przyrządzić smaczne kopytka?
Jak przyrządzić smaczne kopytka?
Kopytka ziemniaczane są niezwykle dobrym, lubianym przez dzieci i dorosłych daniem, które można podawać na różne sposoby. Wymaga trochę czasu, jednak warto go poświęcić na wykonanie dobrego dania. Żeby nie nastręczało to trudności, wystarczy dobry przepis, który podajemy poniżej.
Niezbędne składniki spożywcze
Składników na kopytka nie potrzeba wielu, co jest ich istotną zaletą. Potrzebne są:
* 1 kg ziemniaków,
* 200 g mąki pszennej,
* 1 jajko,
* sól.
Poza produktami spożywczymi przyda się także miska do ich mieszania oraz garnek, praska do ziemniaków i cedzak.Pierwszy krok
Ziemniaki obrać ze skórki i umyć pod zimną wodą. Przełożyć do garnka, osolić 1 łyżeczką soli, zalać wodą i postawić na kuchence. Gotować, aż staną się miękkie.
Drugi krok
Ostudzić lekko ziemniaki i przecisnąć przez praskę prosto do miski. Ziemniaki mogą być jeszcze nieznacznie ciepłe. Po przeciśnięciu wszystkich pozostawić je jeszcze do całkowitego ostudzenia. Gdy do tego dojdzie, wbić do ziemniaków całe jajko oraz wsypać mąkę.
Trzeci krok
Ziemniaki, jajko, mąkę zagnieść na jednolitą masę. Uzyskane w ten sposób ciasto może lekko się kleić. W czasie wyrabiania warto podsypywać je odrobiną mąki, np. 1 łyżką, żeby uzyskać masę łatwą do przeniesienia na stolnicę.
Czwarty krok
Na oprószonej stolnicy podzielić ciasto na 5 – 6 części. Z każdej uformować długi wałek. Krótszy i grubszy da grubsze kopytka, lecz będzie ich mniej. Długi i cieńszy – mniejsze i więcej. Każdy wałek pokroić – pod kątem – na kawałki.
Piąty krok
W dużym garnku zagotować wodę. Osolić i gdy zacznie wrzeć, wrzucać kopytka. Gotować 2 – 3 minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię wody, po czym wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na sitko, żeby odsączyć nadmiar wody.Kopytka można jeść z sosem mięsnym, grzybowym albo na słodko, z roztopionym masłem i cukrem, wedle uznania.