Jak przygotować kotlety sojowe z warzywami?
Jak przygotować kotlety sojowe z warzywami?
Nie wszyscy są wielbicielami mięsa, niektórzy wolą dietę wegetariańską. Osobom postronnym wydaje się czasami, że jest to dieta nudna i mało urozmaicona, którą nie można odpowiednio się najeść. Nic bardziej mylnego. Kuchnia wegetariańska oferuje wiele sycących dań, w tym kotlety sojowe z warzywami, które sycą nie gorzej niż tradycyjny kotlet schabowy.
Potrzebne składniki
Wykonanie smacznych kotletów wymaga dobrych składników. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 1 opakowanie kotletów sojowych,
* 2 jajka,
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
* 1 łyżka mąki pszennej,
* 1 łyżeczka tymianku,
* 100 g sera żółtego,
* 1 ząbek czosnku,
* 2 liście laurowe,
* 2 ziarenka pieprzu,
* ziele angielskie,
* pieprz,
* sól,
* olej do smażenia,
* 2 opakowania warzyw na patelnię.Krok pierwszy
Do średniej wielkości garnka wlać wodę i dodać do niej: vegetę, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i ząbek czosnku obrany z łupinek. Całość zagotować, po czym dodać do niej kotlety sojowe. Gotować je, aż będą miękkie, a następnie odcedzić i pozostawić do ostudzenia.
Krok drugi
Ostudzone kotlety pokroić w kostki, ale nie za małe. Posypać je tymiankiem, vegetą, solą, pieprzem. Wbić całe jajka oraz wsypać mąkę. Wymieszać wszystko – łyżką albo palcami. Na koniec zetrzeć do kotletów ser żółty, najlepiej na tarce o dużych oczkach.
Krok trzeci
Rozgrzać na patelni olej. Gdy będzie ciepły, przy pomocy łyżki nakładać masę na patelnię i formować z niej placki o grubości maksymalnie 1 centymetra. Smażyć z obu stron na złocisty kolor.
Krok czwarty
Przygotować drugą, większą patelnię i również rozgrzać na niej olej. Wrzucić warzywa z paczek i smażyć je, aż będą miękkie. Mogą być lekko przyrumienione, jednak nie powinny zawierać za dużo tłuszczu. Będą wtedy mniej smaczne i mniej zdrowe.Kotlety układać na talerzu, dodawać 2 – 3 łyżki podsmażonych warzyw i od razu podawać. Smacznego!