Jak przygotować kotlety sojowe z warzywami?

Opiekun artykułu: dudekanna
Advertising
Jak przygotować kotlety sojowe z warzywami?

Jak przygotować kotlety sojowe z warzywami?

Nie wszyscy są wielbicielami mięsa, niektórzy wolą dietę wegetariańską. Osobom postronnym wydaje się czasami, że jest to dieta nudna i mało urozmaicona, którą nie można odpowiednio się najeść. Nic bardziej mylnego. Kuchnia wegetariańska oferuje wiele sycących dań, w tym kotlety sojowe z warzywami, które sycą nie gorzej niż tradycyjny kotlet schabowy.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Wykonanie smacznych kotletów wymaga dobrych składników. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 1 opakowanie kotletów sojowych,
    * 2 jajka,
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    * 1 łyżka mąki pszennej,
    * 1 łyżeczka tymianku,
    * 100 g sera żółtego,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 2 liście laurowe,
    * 2 ziarenka pieprzu,
    * ziele angielskie,
    * pieprz,
    * sól,
    * olej do smażenia,
    * 2 opakowania warzyw na patelnię.

  • Krok pierwszy

    Do średniej wielkości garnka wlać wodę i dodać do niej: vegetę, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i ząbek czosnku obrany z łupinek. Całość zagotować, po czym dodać do niej kotlety sojowe. Gotować je, aż będą miękkie, a następnie odcedzić i pozostawić do ostudzenia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ostudzone kotlety pokroić w kostki, ale nie za małe. Posypać je tymiankiem, vegetą, solą, pieprzem. Wbić całe jajka oraz wsypać mąkę. Wymieszać wszystko – łyżką albo palcami. Na koniec zetrzeć do kotletów ser żółty, najlepiej na tarce o dużych oczkach.

  • Krok trzeci

    Rozgrzać na patelni olej. Gdy będzie ciepły, przy pomocy łyżki nakładać masę na patelnię i formować z niej placki o grubości maksymalnie 1 centymetra. Smażyć z obu stron na złocisty kolor.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Przygotować drugą, większą patelnię i również rozgrzać na niej olej. Wrzucić warzywa z paczek i smażyć je, aż będą miękkie. Mogą być lekko przyrumienione, jednak nie powinny zawierać za dużo tłuszczu. Będą wtedy mniej smaczne i mniej zdrowe.Kotlety układać na talerzu, dodawać 2 – 3 łyżki podsmażonych warzyw i od razu podawać. Smacznego!

Popularne tagi
  • witaminy
  • placki ziemniaczane z serem
  • śniadanie na słodko
  • obiad na lato
  • przepis na pieczone ziemniaki
  • sposób na placki ziemniaczane
  • seler
  • przepis na nadziewanego bakłażana
  • papryka
  • jesienny podwieczorek
  • drugie śniadanie
  • suszone grzyby
  • przepis na tartę z łososiem
  • izoflawony
  • roślina strączkowa