Przepis na naleśniki z nadzieniem truskawkowo-serowym
Przepis na naleśniki z nadzieniem truskawkowo-serowym
Chyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść sobie na śniadanie czy na obiad naleśniki. To bardzo proste i wbrew pozorom wcale nie tak praco- i czasochłonne danie, a potrafi uszczęśliwić całą rodzinę. Nawet jeśli każdy z twoich domowników preferuje inne nadzienie, to ty po prostu możesz zająć się smażeniem, a im na stół wystawić serki wytrawne, serki słodkie, dżemy, warzywa, żółty ser i tak dalej. Wówczas z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Jedną z lepszych wersji naleśników na słodko, jakie można zaserwować dzieciom czy rozpieścić nimi dorosłych podczas niedzielnego śniadania, są naleśniki podawane z nadzieniem truskawkowo-serowym, bardzo łatwym do przygotowania. Poniżej znajdziesz przepis na około 10 cienkich i dość dużych naleśników, co spokojnie zaspokoi poranny głód całej rodziny.
Na ciasto:
Na nadzienie:
Do dekoracji (opcjonalnie):
Przygotowanie ciasta na naleśniki
Kiedy robisz naleśniki, zawsze zaczynaj od przygotowania ciasta na nie, gdyż musi ono „odpocząć” i wtedy będzie się lepiej smażyło. Do miski wbij dwa jajka, dodaj dwie łyżki oleju lub oliwy z oliwek (jeśli nie przeszkadza ci jej dość intensywny smak i aromat) oraz mleko i wodę mineralną gazowaną. To wszystko szybko i dokładnie roztrzep ze sobą, używając ręcznej trzepaczki lub ewentualnie miksera. Następnie dorzuć do tego mąkę, łyżkę cukru pudru oraz proszek do pieczenia i jeszcze raz wszystko wymieszaj dowolnym sposobem. Mieszaj tak długo, aż nie będzie żadnych grudek w cieście. Tak przygotowane ciasto odstaw, może być do lodówki, na około 30 minut.
Przygotowanie nadzienia
W tym czasie, kiedy ciasto naleśnikowe będzie sobie odpoczywać, ty możesz zająć się przygotowaniem słodkiego nadzienia. Do miski wrzuć półtłusty twaróg i widelcem go nieco rozdrobnij. Następnie dodaj do niego jogurt naturalny (w zależności od konsystencji, którą chcesz uzyskać, około ¾ opakowania do nawet całego opakowania). Kiedy już wszystko będzie ze sobą dobrze wymieszane, to dodaj łyżeczkę cukru waniliowego oraz łyżkę cukru pudru i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec dodaj truskawki pokrojone w dużą kostkę. Kilka z nich możesz rozgnieść i razem z puszczonym sokiem wmieszać w twarożek. Spróbuj nadzienia i w razie konieczności dodaj cukru czy truskawek.
Smażenie naleśników
Kiedy ciasto już odpoczęło, zabierz się za smażenie naleśników. Pamiętaj, że kluczem do ich dobrego smażenia jest patelnia, do której nic nie przywiera, oraz bardzo dobre jej rozgrzanie. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Zawijanie
Każdego naleśnika wysmaruj dobrze serowo-truskawkowym nadzieniem, zostawiając tylko wolne brzegi. Zawiń w rulon, kopertę lub trójkąt. Możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub posypać truskawkami. Smacznego!