Jak przyrządzić fasolkę szparagową?

Opiekun artykułu: wixiarz
Advertising
Jak przyrządzić fasolkę szparagową?

Jak przyrządzić fasolkę szparagową?

Czerwiec to czas oczekiwania na świeżą fasolkę szparagową. Wszyscy ci, którzy lubią to warzywo, wiedzą, że jest na co czekać. Idealny dodatek do obiadu, składnik sałatek, niezastąpiona kolacja dla osób na diecie. Pomimo istnienia mrożonej fasolki, zdecydowanie bardziej smakuje świeża, najlepiej prosto z grządki. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na jej przyrządzenie.

Advertising
Advertising
  • Fasolka z czosnkiem

    Fasolka z czosnkiem

    Oryginalnym sposobem na podanie fasolki szparagowej jest przygotowanie jej z dodatkiem czosnku. Żeby wykonać takie danie, potrzebne będą:
    * 1 kg fasolki szparagowej,
    * 3 łyżki oliwy z oliwek,
    * 4 łyżki natki pietruszki,
    * 4 ząbki czosnku,
    * sól.
    Fasolkę umyć i odciąć końcówki. W wysokiej patelni rozgrzać olej. Ząbki czosnku obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę wprost na olej. Zamieszać. Dodać fasolkę oraz 1 szklankę wody, po czym przykryć pokrywką i pozostawić do duszenia na 10 minut. Od czasu do czasu sprawdzać, czy woda nie wyparowała. Po tym czasie doprawić solą oraz natką pietruszki. Dusić jeszcze 4 minuty. Po tym czasie danie jest gotowe do spożycia.

  • Fasolka z bułką tartą

    Fasolka z bułką tartą

    Tradycyjnie podaje się fasolkę szparagową z bułką tartą. Jest to bardzo lubiana wersja dania, dlatego warto wiedzieć, jak je przyrządzić. Będą do tego potrzebne następujące składniki:
    * 1 kg fasolki szparagowej,
    * 3 łyżki masła,
    * 1 łyżka bułki tartej.
    Umytą fasolkę szparagową z odciętymi końcówkami włożyć do wody. Lekko posolić i ugotować, aż będzie miękka. Odsączyć z wody.Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą i zamieszać. Przysmażać 1 minutę, aż bułka lekko zbrązowieje, po czym zdjąć patelnię z ognia i polać nią fasolkę. Od razu podawać.

  • Fasolka z papryką i pomidorami

    Fasolka z papryką i pomidorami

    Ciekawym i zaskakującym sposobem na podanie fasolki jest przyrządzenie jej z dodatkami w postaci innych warzyw. Aby przyrządzić taką potrawę, trzeba przygotować:
    * 50 dag fasolki szparagowej,
    * 30 dag pomidorów,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 2 małe cebule,
    * 1 papryka czerwona,
    * 3 łyżki oleju,
    * 2 łyżki natki pietruszki,
    * pieprz,
    * sól.
    Olej rozgrzać na patelni. Cebulę obrać z łupinek i pokroić. Zeszklić na patelni i dodać do niej fasolkę. Doprawić solą i pieprzem oraz polać 1/2 szklanki wody. Przykryć i dusić przez 10 minut. Czosnek posiekać, pomidora pokroić na kawałki. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić. Wszystko to dodać do fasolki i dusić jeszcze przez 5 – 8 minut. Podawać na ciepło, posypane natką pietruszki.