Smaczne danie – fasolka szparagowa po grecku

Opiekun artykułu: gumienny
Advertising
Smaczne danie – fasolka szparagowa po grecku

Smaczne danie – fasolka szparagowa po grecku

Kuchnia grecka jest bardzo smaczna, a przede wszystkim zdrowa, jednak nie jest tak popularna jak włoska. Bliska jej regionem pochodzenia. Istotnie, niektóre potrawy greckie mogą wydawać się trudne do zrobienia, lecz nie wszystkie. Fasolka szparagowa po grecku może stanowić przyjemną odmianę w przygotowywaniu tego warzywa. Zamiast jak co roku jadać je z bułką tartą, warto sprawdzić, czy przyrządzone w pomidorach zasmakuje tak samo.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Podstawą dobrego dania, o czym wie każda gospodyni, są świeże składniki. Pośród nich powinny znaleźć się:
    * 1 kg fasoli szparagowej,
    * 5 pomidorów,
    * 2 cebule,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 1 liść laurowy,
    * oliwa z oliwek,
    * pieprz,
    * cukier,
    * tymianek,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Fasolkę szparagową należy dokładnie umyć, odsączyć na sitku, po czym odciąć stwardniałe końcówki, żeby nie stwarzały problemu w czasie jedzenia.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Przygotowaną fasolkę przełożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą i postawić garnek na piecu. Włączyć średniej wielkości płomień, a na zakończenie osolić 1 łyżeczką soli. Gotować do momentu, w którym fasolka będzie miękka, czyli będzie można wbić w nią widelec.

  • Trzeci krok

    Pomidory sparzyć wrzątkiem, a następnie obrać dokładnie ze skórki. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinek i posiekać na kawałki.

    Na patelni z wysokimi brzegami albo w rondlu rozgrzać oliwę, po czym wrzucić na nią cebulę oraz pomidory. Smażyć przez 10 minut.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Gotową fasolkę odsączyć z wody przy pomocy sitka. Po wykonaniu tego fasolkę dodać do smażących się warzyw. Czosnek posiekać albo zgnieść przez praskę, wrzucić do rondla. Doprawić przyprawami, po czym zamieszać i przykryć naczynie pokrywką. Dusić przez 10 minut i podawać od razu po przygotowaniu. Można dla wzbogacenia smaku posypać natką pietruszki.