Co należy jeść, aby być piękną?
Co należy jeść, aby być piękną?
To, co jemy, ma ogromny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale także na nasz wygląd zewnętrzny. Dlatego też musimy dbać o to, by w produktach, które spożywamy, znajdowały się witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jak pogodzić przyjemne z pożytecznym i jeść produkty, które nam smakują, a jednocześnie służą naszemu zdrowiu i urodzie? Poniższy artykuł zawiera najważniejsze wskazówki na ten temat. Warto się z nimi zapoznać.
Winogrona i kurkuma
Jedz winogrona. Oprócz ogromnej porcji witamin, bogate są w antyoksydanty, które znacznie spowalniają procesy starzenia się. Doskonale zwalczają w naszych organizmach wolne rodniki, przez co przyczyniają się do tego, że nasz układ odpornościowy pracuje o wiele lepiej. Kolejnym produktem, którego nie powinno zabraknąć w naszej kuchni, jest kurkuma. To przyprawa znana od wieków, wykorzystywana w medycynie naturalnej. Jej właściwości są nieocenione, szczególnie w przyspieszaniu gojenia się ran czy rozwiązywaniu problemów z układem trawiennym.
Pietruszka, jarmuż i cytryna
Niezwykle cenna jest pietruszka. Jest ona przede wszystkim źródłem witaminy A i C. Podobnie jak opisane wcześniej winogrona, bogata jest w antyoksydanty, skutecznie spowalniające nasze starzenie się. Działa także pozytywnie na nasz układ trawienny, oczyszcza wątrobę z wszelkich toksyn. Wbrew pozorom, zawiera aż trzy razy więcej witaminy C niż cytryna i dwa razy więcej niż szpinak! Zatem doskonale wesprze także nasz układ odpornościowy. Możemy spożywać – w zależności od upodobań – korzeń lub natkę, dodając je do niemal wszystkich potraw. Wspomniana tutaj cytryna jest źródłem ponad dwustu enzymów, które działają pozytywnie na odbudowę komórek wątroby. Ponadto dba o prawidłowy poziom kolagenu. Korzystnie na naszą skórę wpłynie także jarmuż, który zawiera witaminy A, K i C a także mnóstwo minerałów, jak wapń, magnez, żelazo czy miedź.
Olej z kokosa, sardynki i awokado
Co zrobić, gdy nasz organizm potrzebuje tłuszczy, a my nie bardzo lubimy je przyswajać? Doskonałym źródłem zdrowych i bezpiecznych tłuszczy jest olej kokosowy. Ponadto reguluje on działanie układu trawiennego, działa także przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Równie korzystnie na naszą skórę zadziałają witaminy D, B12 i kwasy tłuszczowe omega-3, zawarte w sardynkach. Innym ważnym składnikiem diety jest awokado – źródło antyoksydantów i tłuszczy, które pozytywnie zadziałają na naszą skórę, nawilżając ją i wygładzając. Ponadto awokado ma korzystny wpływ na pracę serca.
Pomidory i dynia
Kolejnym środkiem odmładzającym są pomidory. Te niezwykle bogate w likopen warzywa sprawią, że Twoja skóra na długo zachowa młody i jędrny wygląd. Ponadto znacznie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka płuc, prostaty i piersi. Przy tym można je jeść absolutnie bezkarnie, gdyż mają bardzo mało kalorii. O zdrowie naszej skóry zadbają także pestki z dyni. By skorzystać z ich właściwości jak najwięcej, należy je spożywać wyłącznie na surowo.