Jakie są zalety przepiórczych jaj?

Opiekun artykułu: matti
Advertising
Jakie są zalety przepiórczych jaj?

Jakie są zalety przepiórczych jaj?

Przepiórcze jaja nie zdominowały jeszcze polskich stołów, jednak pojawiają się na nich coraz częściej. Szczególnie w czasie świat wielkanocnych widać, że są chętnie wybierane, próbowane i traktowane jako ciekawe urozmaicenie stołu. Warto rozszerzyć ich stosowanie również na inne dni w roku, ponieważ w jajach przepiórek można znaleźć liczne składniki odżywcze wzbogacające każdą dietę.

Advertising
Advertising
  • Więcej składników

    Więcej składników

    Jaja kurze ma się zazwyczaj za zdrowe i zaleca się jedzenie przynajmniej dwóch tygodniowo, jednak nie wszyscy są przekonani do ilości zawartych w nich składników odżywczych. W związku z tym warto zainteresować się jajami przepiórczymi, które są w nie o wiele bogatsze. Przede wszystkim posiadają w sobie bardzo duże ilości witaminy B, która jest niezbędna do przeprowadzania procesów myślowych, a także składników mineralnych, które w jajach kurzych występują, jednak w mniejszym stopniu. Dużo jest przede wszystkim fosforu, ale warto zwrócić uwagę również na żelazo, magnez oraz karoten, które wpływają poprawnie na wzrok. Dla osób liczących ilość spożywanego tłuszczu dobrą wiadomością może być fakt, że w jajkach przepiórek jest go mniej niż w kurzych.

  • Dobre w diecie

    Dobre w diecie

    Przepiórcze jaja warto włączyć do jadłospisu na stałe, zarówno gdy walczy się z nadprogramowymi kilogramami, jak i przy dolegliwościach wymagających specjalnego odżywiania. Dotyczy to przede wszystkim osób leczących anemię, ze względu na żelazo i witaminy z grupy B, które zawarte są w jajkach. Są dobre także w diecie osób leczących problemy z ciśnieniem, zarówno niskim, jak i wysokim, a także bóle głowy. Co ciekawe, jest bardzo polecane dla osób chorych na cukrzycę i to w zawrotnej ilości sześciu jajek tygodniowo. Można je zjeść w takiej ilości zupełnie bezkarnie, czego nie powinno się robić przy tłustszych jajkach kurzych. Dieta z wykorzystaniem jaj przepiórczych prowadzi również do wspomagania układu immunologicznego i polepszenia jego pracy.

  • Przeciw bakteriom

    Przeciw bakteriom

    Jajka mogą działać również antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Dzięki temu stanowią dobrą ochronę przeciwko infekcjom rozwijającym się w ciele, nawet jeżeli się tego nie widzi. Zapobiegają namnażaniu się bakterii, gdyż zawierają enzym lizozym. Jest on odpowiedzialny za rozkładanie komórek bakteryjnych, co powoduje zahamowanie procesu ich rozwoju, a tym samym chroni ciało przed poważniejszymi infekcjami. Największe ilości lizozymu znajdują się w białku jaja przepiórczego.

  • Dobre dla każdego

    Dobre dla każdego

    Zdarzają się osoby, które przez reakcje alergiczne nie są w stanie jeść jajek kurzych. W takiej sytuacji zastąpienie ich przepiórczymi jest jak najbardziej wskazane, ponieważ nie pojawiają się po nich żadne reakcje uczuleniowe. Dodatkowo poprawiają pracę nerek, więc nadają się dla tych, którzy mają z nimi problemy, oraz powinny być podawane dzieciom i osobom starszym, które często cierpią na niedobory miedzi, której jest w nich dużo. W obecnym świecie, pełnym czynników wydzielających promieniowanie, nadają się jako odtrutka, ze względu na to, że usuwają szkodliwe radianoluidy z krwiobiegu.