Jajka a poziom cholesterolu

Opiekun artykułu: lucia
Advertising
Jajka a poziom cholesterolu

Jajka a poziom cholesterolu

Tradycyjny pogląd wiąże podwyższony poziom cholesterolu we krwi ze spożywaniem zbyt dużej ilości jaj. Za bezpieczne uznano spożywanie nie więcej niż 3 jaj tygodniowo. Przekraczanie tej normy miałoby być przyczyną chorób serca i układu krążenia i odpowiadać za miażdżycę tętnic, powodującą zawały serca i udary mózgu. Ten mit – naukowcy badający problem wykazali bowiem, że nie ma związku między konsumpcją jaj i chorobami układu krążenia – pokutuje do dzisiaj. Warto zatem uświadomić sobie, że jajka nie są pokarmem szkodliwym i niebezpiecznym, wręcz przeciwnie – mają dużo wartości odżywczych.

Advertising
Advertising
Ostrzeżenia:

Należy pamiętać, że wiele osób ma alergię na jaja kurze, dlatego nie należy ich podawać dzieciom w ciągu pierwszego roku życia. Nie powinno się także jeść surowego białka, gdyż jest ono silnym alergenem, a zawarte w nim składniki uniemożliwiają przyswajanie biotyny (witaminy B7).

  • Zdrowe jajko

    Zdrowe jajko

    Jajka mają niewiele kalorii, a są źródłem wartościowego białka, zawierającego wszystkie aminokwasy egzogenne (zalecane szczególnie dla sportowców i osób budujących masę mięśniową), tłuszczów nienasyconych, wielu cennych minerałów (fosfor, potas, wapń, sód, magnez, cynk, żelazo, selen, jod), witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), a także witamin z grupy B.

  • Czy jajka podnoszą poziom cholesterolu?

    Czy jajka podnoszą poziom cholesterolu?

    Według naukowców na poziom cholesterolu mają wpływ inne czynniki niż jego obecność w pokarmie (faktem jest, że żółtko jaja zawiera dużo cholesterolu). Decydują tutaj wiek, płeć, masa ciała, aktywność fizyczna, poziom stresu, predyspozycje genetyczne oraz choroby (np. cukrzyca). Trzeba pamiętać, że nasz organizm sam potrafi wytwarzać cholesterol. Natomiast w jajkach znajdują się kwasy Omega-3 oraz lecytyna, które obniżają poziom cholesterolu. Podobne działanie ma zawarty w żółtku jajka barwnik ksantofil. Osoba zdrowa i w dobrej kondycji nie ma absolutnie powodu obawiać się, że na skutek spożywania jajek w jej organizmie wzrośnie poziom cholesterolu. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) dopuszcza spożycie do 10 jaj tygodniowo.

  • Lecytyna

    Zawarta w jajkach lecytyna jest zbawienna dla naszego układu krążenia. Zmienia ona tłuszcze i cholesterol w emulsję, która nie odkłada się na ściankach naczyń krwionośnych, co hamuje postępy miażdżycy. Reguluje ona poza tym ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Dobrze działa na wątrobę, rozpuszczając cholesterol w żółci, co zmniejsza prawdopodobieństwo powstania kamieni żółciowych. Wpływa także korzystnie na układ nerwowy, ułatwiając naukę i zmniejszając podatność na stres. Warto przypomnieć, że stres powoduje zwiększenie się poziomu cholesterolu we krwi.

  • Luteina

    Bardzo cennym składnikiem jest zawarta w żółtku jaja luteina. W naszym organizmie występuje ona głównie w plamce żółtej oka i soczewce. Jest silnym antyoksydantem oraz chroni oko przed promieniowaniem ultrafioletowym. Luteina jest bardzo ważna dla procesu widzenia i ma wpływ na kondycję naszych oczu.

Popularne tagi
  • jedzenie na przyśpieszenie metabolizmu
  • suplement diety
  • ameryka południowa
  • komórki organizmu
  • zakupy
  • witamina pp
  • callanetics
  • właściwości kiełków
  • zdrowa dieta
  • przesądy o odchudzaniu
  • mity na temat ziemniaków
  • sposoby odchudzania
  • domowe witaminy
  • kwas jabłkowy
  • zalety dyni