Dlaczego warto włączyć białko do diety?
Dlaczego warto włączyć białko do diety?
Mówiąc o dietach odchudzających oraz o zdrowym odżywianiu nie powinno się pomijać białek. Niestety, często bywają kojarzone jedynie z jajkami, które nie w każdej diecie są mile widziane. Jest to duży błąd, ponieważ to właśnie białko może pomóc w utrzymaniu odpowiedniej wagi i zdrowego ciała. Poniżej podajemy kilka ciekawostek o białku, które zachęcą do jego przyjmowania.
Budulec całego ciała
Białko znajduje się w każdym mięśniu i w każdej komórce ciała. Jego brak sprawia, że organizm nie ma podstawowego budulca i wyraźnie słabnie. Nawet jedząc inne rzeczy, nie zawsze dostarcza się odpowiednio silnego budulca. Jest to niebezpieczne w przypadku każdego, jednak szczególnie u dzieci oraz osób aktywnych fizycznie, u których zapotrzebowanie na białko jest znacznie większe, inaczej organizm w czasie treningu zjada sam siebie.
Piękne mięśnie
Dzięki białku postępuje budowa mięśni, jednak nie trzeba obawiać się, że będą to mięśnie zawodowych kulturystów. Nic podobnego. Istotnie mężczyźni pragnący osiągnąć taki wygląd jedzą więcej białka, ćwiczą odpowiednie partie ciała i dostarczają go sobie również w postaci białka serwatkowego. Jedzenie białka w naturalnych produktach, połączone z ćwiczeniami sprawi, że mięśnie będą gładkie i mocne, ale nie spowoduje ich przerostu.
Cenne śniadanie
Pierwszy posiłek dnia bywa albo pomijany, albo nieodpowiednio skomponowany. Wpływa to na dalszą część dnia. Po zjedzeniu nieodpowiedniego jest się szybko głodnym, ociężałym lub ma się problemu trawienne. Na obiad zjada się więcej, a pomiędzy nim a śniadaniem podjada się słodkie przekąski. Jeśli śniadanie oprze się na produktach białkowych, wówczas z powodzeniem można dostarczyć ciału energii na dłużej. Białko jest trawione przez organizm w całości, lecz w dłuższym czasie, co oddala uczucie głodu.
Proste produkty
Osoby, które słyszą pierwszy raz o tym, jak istotne jest białko, czują się zagubione – co jeść, żeby je dostarczyć. Jest to bardzo proste, ponieważ znajduje się ono w wielu popularnych i co ważne, lubianych, produktach. Mleko, owoce morza, drób, indyk, orzechy, fasola, to jedne z produktów, które zawierają go bardzo dużo. Jeśli uprawia się sport, wówczas można zdecydować się na jedzenie białka serwatkowego.
Regeneruje organizm
Odpowiednio duża ilość białka pomaga w regenerowaniu się organizmu zarówno po chorobie, jak i po treningu, w czasie którego może dochodzić do pojawienia się mikrourazów w mięśniach. Żeby im zapobiec, zaleca się przed treningiem spożycie posiłku z białkiem lub przynajmniej wypicie koktajlu. Taki sam zabieg należy powtórzyć po nim, dzięki czemu uzupełnia się brak cennego składnika i zabezpiecza organizm.