Jakie są wady czerwonego mięsa?
Jakie są wady czerwonego mięsa?
Mięso jest jednym z chętniej jadanych produktów, jednak nie zawsze i nie każde jest tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać. O ile białe mięso zazwyczaj nie budzi zastrzeżeń dietetyków, o tyle czerwone często jest na cenzurowanym. Rolady wołowe, gulasz wieprzowy, chociaż smaczne, nie są najzdrowszym pokarmem, jaki można dostarczyć organizmowi.
Niezdrowe tłuszcze
Za najbardziej szkodliwe w mięsie uznawane są tłuszcze. Znajdują się one w każdym rodzaju mięsa oraz w jego przetworach, co sprawia, że nieuważna dieta powoduje szybki wzrost niechcianych kilogramów. Najwięcej tłuszczu znajduje się w czerwonym mięsie, które z tego powodu nie powinno być jadane częściej niż kilka razy w miesiącu i to jedynie, gdy nie ma się problemów z wagą. Tłuszcze nasycone, które zawiera, są uznawane za najgorszą formę tego rodzaju związków, ponieważ odkładają się w tkance podskórnej, powodując nadwagę, a bardzo trudno je spalić. Wymaga to regularnego wysiłku fizycznego, który osoby spożywające dużo czerwonego mięsa często ignorują.
Problemy sercowe
Im więcej tłuszczów nasyconych w organizmie, tym więcej odkłada się ich w żyłach. Jeżeli spożywa się dużo mięsa tego rodzaju, wówczas ilość tłuszczu w żyłach znacząco wzrasta, powodując obciążające krwiobieg zatory. Zmienia się to wszystko w problemy z kondycją, zawroty głowy, szybkie męczenie się, ponieważ ciało nie otrzymuje odpowiednio dużej ilości tlenu, który transportowany jest przez krew. Z biegiem czasu rozwija się to w coraz większe problemy zdrowotne: podwyższony cholesterol, miażdżycę, a nawet zawał. Z tego powodu, jeżeli nie chce się całkowicie rezygnować z mięsa, należy je przynajmniej ograniczyć.
Trudne kilogramy
Czerwone mięso jest bardzo kaloryczne, więc nie stanowi polecanego pokarmu w żadnej z diet. Zawarte w nim tłuszcze odkładają się szybko jako zbędne kilogramy w różnych miejscach ciała. Pozbycie się ich jest bardzo ciężkie, zwłaszcza że tłuszcze tego rodzaju zawarte są również w maśle, mleku, jajach. Jeżeli dieta jest bardzo bogata w to wszystko i je się dane produkty bez umiaru, efektem będzie nadwaga. Jest to tym większe zagrożenie, że potrawy z wykorzystaniem czerwonego mięsa nie są przygotowywane zazwyczaj w sposób dietetyczny. Smażenie na głębokim tłuszczu, panierka, wszystko to sprawia, że zagrożenie wynikające z czerwonego mięsa jest znacznie większe, niż wydaje się na początku. Nawet małe porcje powinny być gotowane, gotowane na parze lub grillowane.
Mięso i choroby
Poza problemami z układem krążenia i ryzykiem zawału, czerwone mięso może stać się przyczyną takich chorób, jak cukrzyca, astma, nowotwory oraz inne problemy wynikające z ilości tłuszczów znajdujących się w organizmie. Wszystko to nie tylko utrudnia poprawne funkcjonowanie, ale prowadzi także do obniżenia wieku życia, które może być znacznie krótsze niż osób nie spożywających czerwonego mięsa lub robiących to okazyjnie.