Jakie są wady czerwonego mięsa?

Opiekun artykułu: ziggy
Advertising
Jakie są wady czerwonego mięsa?

Jakie są wady czerwonego mięsa?

Mięso jest jednym z chętniej jadanych produktów, jednak nie zawsze i nie każde jest tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać. O ile białe mięso zazwyczaj nie budzi zastrzeżeń dietetyków, o tyle czerwone często jest na cenzurowanym. Rolady wołowe, gulasz wieprzowy, chociaż smaczne, nie są najzdrowszym pokarmem, jaki można dostarczyć organizmowi.

Advertising
Advertising
  • Niezdrowe tłuszcze

    Niezdrowe tłuszcze

    Za najbardziej szkodliwe w mięsie uznawane są tłuszcze. Znajdują się one w każdym rodzaju mięsa oraz w jego przetworach, co sprawia, że nieuważna dieta powoduje szybki wzrost niechcianych kilogramów. Najwięcej tłuszczu znajduje się w czerwonym mięsie, które z tego powodu nie powinno być jadane częściej niż kilka razy w miesiącu i to jedynie, gdy nie ma się problemów z wagą. Tłuszcze nasycone, które zawiera, są uznawane za najgorszą formę tego rodzaju związków, ponieważ odkładają się w tkance podskórnej, powodując nadwagę, a bardzo trudno je spalić. Wymaga to regularnego wysiłku fizycznego, który osoby spożywające dużo czerwonego mięsa często ignorują.

  • Problemy sercowe

    Problemy sercowe

    Im więcej tłuszczów nasyconych w organizmie, tym więcej odkłada się ich w żyłach. Jeżeli spożywa się dużo mięsa tego rodzaju, wówczas ilość tłuszczu w żyłach znacząco wzrasta, powodując obciążające krwiobieg zatory. Zmienia się to wszystko w problemy z kondycją, zawroty głowy, szybkie męczenie się, ponieważ ciało nie otrzymuje odpowiednio dużej ilości tlenu, który transportowany jest przez krew. Z biegiem czasu rozwija się to w coraz większe problemy zdrowotne: podwyższony cholesterol, miażdżycę, a nawet zawał. Z tego powodu, jeżeli nie chce się całkowicie rezygnować z mięsa, należy je przynajmniej ograniczyć.

  • Trudne kilogramy

    Trudne kilogramy

    Czerwone mięso jest bardzo kaloryczne, więc nie stanowi polecanego pokarmu w żadnej z diet. Zawarte w nim tłuszcze odkładają się szybko jako zbędne kilogramy w różnych miejscach ciała. Pozbycie się ich jest bardzo ciężkie, zwłaszcza że tłuszcze tego rodzaju zawarte są również w maśle, mleku, jajach. Jeżeli dieta jest bardzo bogata w to wszystko i je się dane produkty bez umiaru, efektem będzie nadwaga. Jest to tym większe zagrożenie, że potrawy z wykorzystaniem czerwonego mięsa nie są przygotowywane zazwyczaj w sposób dietetyczny. Smażenie na głębokim tłuszczu, panierka, wszystko to sprawia, że zagrożenie wynikające z czerwonego mięsa jest znacznie większe, niż wydaje się na początku. Nawet małe porcje powinny być gotowane, gotowane na parze lub grillowane.

  • Mięso i choroby

    Mięso i choroby

    Poza problemami z układem krążenia i ryzykiem zawału, czerwone mięso może stać się przyczyną takich chorób, jak cukrzyca, astma, nowotwory oraz inne problemy wynikające z ilości tłuszczów znajdujących się w organizmie. Wszystko to nie tylko utrudnia poprawne funkcjonowanie, ale prowadzi także do obniżenia wieku życia, które może być znacznie krótsze niż osób nie spożywających czerwonego mięsa lub robiących to okazyjnie.

Popularne tagi
  • ochrona przed chorobą
  • gruczoł
  • mleko
  • profilaktyka chorób krążenia
  • tłuszcze nasycone
  • najzdrowsze owoce
  • endorfiny
  • pestki
  • znaczenie żelaza w organizmie
  • działanie przeciwzapalne
  • żółte przyprawy
  • właściwości ryb
  • dlaczego pączki są niezdrowe
  • przejedzenie
  • kwasy tłuszczowe omega-3