Smaczny ryż z pieczonymi warzywami
Smaczny ryż z pieczonymi warzywami
Dania z ryżu to smaczne posiłki, które pozwalają każdemu odejść od stołu z pełnym brzuchem. Ryż jest bardzo sycący, zdrowy, a z dodatkiem warzyw ma jeszcze więcej zalet. Jeśli nie ma się ochoty na mięsne posiłki lub w ogóle nie jada się mięsa, ryż z dodatkami będzie najlepszym rozwiązaniem, zwłaszcza gdy oczekuje się czegoś szybkiego.
Jakich składników potrzeba?
Przygotowanie smacznego ryżu z dodatkami wymaga dobrych, najlepiej świeżych składników. Wśród nich powinny znajdować się:
* 1 torebka ryżu,
* 1 cebula,
* 1/2 papryki czerwonej,
* 1/2 papryki żółtej,
* 1/2 szklanki groszku,
* 1/2 szklanki kukurydzy,
* 1 łyżeczka curry,
* 1/2 łyżeczki kurkumy,
* pieprz,
* sól,
* masło.Krok pierwszy
Woreczek ryżu – może być biały albo brązowy ryż – ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Powinien być miękki i pękaty, twardy ryż nie będzie odpowiednio smaczny.
Krok drugi
Papryki dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić warzywo na podłużne paski. Następnie posiekać na jeszcze mniejsze kawałki. Cebulę obrać z łupinek, pokroić.Masło roztopić na patelni – wystarczy 1 łyżka – wrzucić cebulę i zeszklić ją, po czym dodać paprykę i podsmażyć całość. Gdy nabiorą koloru, dolać 1/2 szklanki wody i przykryć. Dusić 3 – 5 minut.
Krok trzeci
Do podduszonych warzyw dodać cały ryż, groszek, kukurydzę. Wsypać wszystkie przyprawy. Można dodać również inne, swoje ulubione, np. chili, paprykę czerwoną, oregano. Wszystko wymieszać, aby warzywa i ryż były obtoczone w przyprawach. Podgrzewać jeszcze 3 minuty.