Przepis na pieczone ziemniaki faszerowane mięsem mielonym
Przepis na pieczone ziemniaki faszerowane mięsem mielonym
Wydawać by się mogło, że ziemniaki to takie warzywo, które nigdy nam się nie znudzi – wszak zjadamy je przy prawie każdym obiedzie, nieważne, czy świątecznym, czy codziennym. Rzadko decydujemy się zamienić je na kaszę i ryż, a nawet jeśli to robimy, to tylko do ściśle określonych potraw. Kiedy jednak chcecie, aby ziemniaki stanowiły samodzielnie danie obiadowe albo formę przystawki, należy pomyśleć, jakby je podać, by to właśnie one były bazą do mięsa, a nie dodatkiem. Poniżej znajdziesz właśnie taki przepis na pyszne ziemniaki pieczone oraz faszerowane mięsem mielonym.
Przygotowanie ziemniaków
Pierwszym krokiem będzie gotowanie ziemniaków. Najlepiej ugotować je w mundurkach, pod warunkiem, że są w miarę młode, ich skórka jest cienka i delikatna. W innym wypadku należy je obrać. Jeśli używamy tych ze skórkami, najpierw je bardzo dobrze umyjmy. Gotuj ziemniaki tak jak zawsze w osolonej wodzie, ale nieco krócej, by były dość miękkie, ale nie rozpadające się, czyli około 15 – 20 minut, nie więcej. Po tym czasie wyjmij ziemniaki z wody – ostrożnie, by nadal pozostały w całości, i przestudź je. Po ostudzeniu odetnij z nich wierzch i wydrąż w środku bardzo delikatnie, tak aby powstał otwór, ale ziemniak był nienaruszony.
Smażenie mięsa
W czasie gotowania ziemniaków możesz zająć się mięsem. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy lub oleju. Wrzuć na nią pokrojoną drobno cebulkę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i pozwól jej się zeszklić. Kiedy to nastąpi, dorzuć pokrojone w kostkę pieczarki oraz posyp je dwoma szczyptami soli. Pieczarki puszczą teraz wodę, a ty musisz zaczekać, aż całkiem odparują. Kiedy woda odparuje, dorzuć na patelnię mięso mielone i przemieszaj je wraz z innymi składnikami. Smaż przez około 8 minut, aż będzie dobre. Dopraw solą oraz pieprzem.
Faszerowanie
Do każdego ziemniaka nałóż farsz, uklepując go lekko, aby jak najwięcej się zmieściło. Potem ułóż je na blaszce natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp każdego ziemniaka startym żółtym serem.
Pieczenie
Ziemniaki włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Będą gotowe po około 30 minutach.
Serwowanie
Ziemniaki podawaj na ciepło z ketchupem czy sosem czosnkowym. Doskonale smakują także solo. Mogą być rodzajem przystawki na ciepło lub samodzielnego dania. Smacznego!