Przepis na pieczone ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Opiekun artykułu: radlowska
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 15 min.
Advertising
Przepis na pieczone ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Przepis na pieczone ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Wydawać by się mogło, że ziemniaki to takie warzywo, które nigdy nam się nie znudzi – wszak zjadamy je przy prawie każdym obiedzie, nieważne, czy świątecznym, czy codziennym. Rzadko decydujemy się zamienić je na kaszę i ryż, a nawet jeśli to robimy, to tylko do ściśle określonych potraw. Kiedy jednak chcecie, aby ziemniaki stanowiły samodzielnie danie obiadowe albo formę przystawki, należy pomyśleć, jakby je podać, by to właśnie one były bazą do mięsa, a nie dodatkiem. Poniżej znajdziesz właśnie taki przepis na pyszne ziemniaki pieczone oraz faszerowane mięsem mielonym.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

8 – 10 dużych ziemniaków

400 – 450 g mięsa mielonego

kilka pieczarek

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

ok. 250 g startego sera

olej lub oliwa do smażenia

sól i pieprz

8 – 10 dużych ziemniaków 400 – 450 g mięsa mielonego kilka pieczarek 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku ok. 250 g startego sera olej lub oliwa do smażenia sól i pieprz
  • Przygotowanie ziemniaków

    Pierwszym krokiem będzie gotowanie ziemniaków. Najlepiej ugotować je w mundurkach, pod warunkiem, że są w miarę młode, ich skórka jest cienka i delikatna. W innym wypadku należy je obrać. Jeśli używamy tych ze skórkami, najpierw je bardzo dobrze umyjmy. Gotuj ziemniaki tak jak zawsze w osolonej wodzie, ale nieco krócej, by były dość miękkie, ale nie rozpadające się, czyli około 15 – 20 minut, nie więcej. Po tym czasie wyjmij ziemniaki z wody – ostrożnie, by nadal pozostały w całości, i przestudź je. Po ostudzeniu odetnij z nich wierzch i wydrąż w środku bardzo delikatnie, tak aby powstał otwór, ale ziemniak był nienaruszony.

  • Smażenie mięsa

    W czasie gotowania ziemniaków możesz zająć się mięsem. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy lub oleju. Wrzuć na nią pokrojoną drobno cebulkę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i pozwól jej się zeszklić. Kiedy to nastąpi, dorzuć pokrojone w kostkę pieczarki oraz posyp je dwoma szczyptami soli. Pieczarki puszczą teraz wodę, a ty musisz zaczekać, aż całkiem odparują. Kiedy woda odparuje, dorzuć na patelnię mięso mielone i przemieszaj je wraz z innymi składnikami. Smaż przez około 8 minut, aż będzie dobre. Dopraw solą oraz pieprzem.

  • Faszerowanie

    Do każdego ziemniaka nałóż farsz, uklepując go lekko, aby jak najwięcej się zmieściło. Potem ułóż je na blaszce natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp każdego ziemniaka startym żółtym serem.

  • Pieczenie

    Ziemniaki włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Będą gotowe po około 30 minutach.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Ziemniaki podawaj na ciepło z ketchupem czy sosem czosnkowym. Doskonale smakują także solo. Mogą być rodzajem przystawki na ciepło lub samodzielnego dania. Smacznego!