Smak lata na zimę – dżem malinowy

Opiekun artykułu: tck
Advertising
Smak lata na zimę – dżem malinowy

Smak lata na zimę – dżem malinowy

Nie każdy lubi maliny w ich naturalnym stanie i zajada się świeżymi owocami zerwanymi z krzaczka. Dla wielu osób idealne maliny to maliny w postaci dżemu. Z pewnością jest to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie lata we własnej spiżarni. Aromatyczny, lekko słodki, idealny na kanapki i możliwy do zrobienia we własnej kuchni. Poniżej podajemy sprawdzony sposób na wykonanie idealnego dżemu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne elementy

    Potrzebne elementy

    Podstawą wykonania dobrego dżemu są składniki, które najlepiej przygotować od razu, żeby potem nie musieć ich szukać. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 4 kg malin,
    * 3 kg cukru,
    * 1/2 kg cukru żelującego 3:1.
    Przydadzą się również słoiki, w których gotowy dżem będzie przechowywany. Zamiast jednego dużego, korzystniejsze jest przygotowanie kilku małych. Nie tylko przez wzgląd na wygodę przenoszenia, ale również ze względu na to, że gdyby zepsuł się jeden duży słoik, cały dżem byłby do wyrzucenia. Gdy zepsuje się jeden wśród wielu, nie będzie to taka duża strata.

  • Krok pierwszy

    Zebrane maliny należy przebrać, żeby sprawdzić, czy nie ma wśród nich robaczywych, zepsutych ani czy nie zaplątały się pomiędzy owoce żadne insekty. Można je delikatnie przemyć, choć przy malinach jest to dość ryzykowne, łatwo się rozpadają.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Maliny wrzucić do dużego garnka i zasypać cukrem. Pozostawić na 2 godziny. W tym czasie owoce puszczą sok. Kiedy do tego dojdzie, należy włączyć gaz pod garnkiem i rozpocząć powolne gotowanie. Mieszać od czasu do czasu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy maliny zaczną się gotować, pozostawić je na gazie jeszcze 3 minuty. Po tym czasie zdjąć z palnika i pozostawić do ostudzenia, najlepiej żeby w takim stanie leżały przez całą noc. Dopiero następnego dnia można dodać cukru żelującego i ponownie postawić na piecu. Doprowadzić do zagotowania. Gotować przez 3 minuty. Mieszać co chwilę oraz zbierać i wyrzucać pianę tworzącą się na powierzchni specyfiku.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Po wymieszaniu malinowej mikstury po raz ostatni można przejść do uzupełnienia nią słoików. Każdy trzeba dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem na czystej ścierce. Pozostawić tak na 5 – 10 minut. Upewnić się, że słoiki nie przeciekają, i postawić w normalny sposób, najlepiej w chłodnym miejscu, w spiżarni albo lodówce. Jeść, kiedy tylko przyjdzie na to ochota.

Popularne tagi
  • układ pokarmowy
  • sposób przygotowania ogórków kiszonych
  • spożywanie miodu
  • rondel
  • pomarańcza
  • pestki dyni
  • menu
  • buraki marynowane
  • miska
  • dziurawienie wieczka
  • przeziębienie
  • wanilia
  • ogórek gruntowy
  • kolacja
  • grzybobranie