Jak przygotować smaczne podgrzybki marynowane?
Jak przygotować smaczne podgrzybki marynowane?
Po zapełnieniu zamrażalnika grzybami, po ususzeniu dużej ilości powstaje pytanie – co dalej z pachnącymi zbiorami. Najlepiej zamarynować je i mieć na zapas, żeby podawać w czasie przyjęć rodzinnych, jak również żeby podjadać bez okazji. Jeżeli ma się do dyspozycji dużo podgrzybków, tym lepiej – właśnie one w marynacie smakują doskonale. Oto sprawdzony przepis.
Jakie składniki przygotować?
Podstawową czynnością przed rozpoczęciem działania w kuchni jest zebranie potrzebnych składników. Do marynowanych grzybków potrzebne są:
* podgrzybki,
* 8 szklanek wody,
* 500 ml octu 10%,
* 1 marchewka,
* 2 cebule,
* 4 liście laurowe,
* 1 łyżeczka cukru,
* 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach,
* 4 łyżeczki gorczycy białej,
* 4 liście laurowe.
Krok pierwszy
Marchewkę obrać ze skórki, przemyć. Cebulę obrać z łupinki. Oba warzywa wrzucić do garnka, a następnie zalać wodą. Dolać ocet oraz wrzucić gorczycę, ziarna pieprzu, liście laurowe i cukier. Postawić garnek na gazie i zacząć podgrzewać, aż do zagotowania się wody. Gotować przez 3 minuty od zagotowania, dodatkowo soląc.
Krok drugi
Podgrzybki oczyścić i odciąć kapelusze od nóżek. Kapelusze – jeśli są małe – zostawić w całości, większe pokroić, a nóżki pozostawić na boku do suszenia. Kapelusiki podgrzybków wrzucić do garnka, zalać wodą i dosolić 1 łyżeczką soli. Zagotować całość, gotując przez 10 minut, a następnie odcedzić na sitku.
Krok trzeci
Słoiki uzupełnić grzybkami, a następnie zalać zalewą z dodatkami – marchewką, cebulą, gorczycą. Przed wykorzystaniem naczyń należy je dokładnie sparzyć ciepłą wodą, a po włożeniu grzybów mocno zakręcić. Pasteryzować, układając słoiki na ścierce w dużym garnku – zalać wodą do 3/4 wysokości słoików – i podgrzewać 15 minut od momentu zagotowania się. Gotowe słoiczki z podgrzybkami ustawiać w spiżarni albo w piwnicy.