Jak przyrządzić pyszną marmoladę śliwkową?
Jak przyrządzić pyszną marmoladę śliwkową?
Marmolada śliwkowa to prawdziwy rarytas wśród innych produktów ze śliwek. Jest pyszna, zdrowa i wyśmienicie smakuje na kanapce oraz jako dodatek do ciast oraz babeczek. Korzystając z urodzaju oraz dostępności śliwek różnych odmian, można przygotować własnoręcznie kilka albo kilkanaście słoików ze słodką marmoladą. Oto podpowiedź, jak tego dokonać.
Składniki na marmoladę śliwkową
Do przyrządzenia pysznej marmolady potrzebnych jest kilka elementów. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 4 kg śliwek węgierek,
* 10 łyżek soku z cytryny,
* 100 g cukru,
* cynamon.
Poza składnikami spożywczymi warto zaopatrzyć się również w:
* blender,
* garnek,
* ścierki,
* sitko,
* słoiki.Krok pierwszy
Przygotowane śliwki dokładnie umyć pod zimną wodą. Następnie wszystkie owoce przeciąć na pół, pozbywając się pestek. Jeśli któraś śliwka jest robaczywa, należy pozbyć się jej i pod żadnym pozorem nie wkładać do marmolady. To samo dotyczy śliwek, które zaczęły już gnić.
Krok drugi
Owoce przełożyć do garnka, zasypać cukrem oraz dodać sok z cytryny, najlepiej świeżo wyciśnięty. Wymieszać drewnianą łyżką, po czym pozostawić całość na noc. Podczas leżakowania śliwki puszczą sok.
Krok trzeci
Następnego dnia postawić garnek na kuchence. Włączyć mały gaz. Zamieszać i na małym ogniu, żeby nie przypalić garnka, dusić śliwki przez 3 godziny. Taki proces należy powtarzać przez kolejne 2 dni, przez taką samą ilość czasu.Jeżeli nie chce się mieć w marmoladzie skórek, można przed rozpoczęciem gotowania zmiksować je, pozwoli to na uzyskanie gładkiej konsystencji.
Krok czwarty
Gotową marmoladę przełożyć do słoików i dobrze zakręcić. Następnie włożyć słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką. Słoiki nie powinny stykać się ze sobą. Zalać garnek wodą do 3/4 wysokości słoika, a następnie rozpocząć podgrzewanie. Pozostawić słoiki w wodzie przez 15 minut od zagotowania się, a następnie wyjąć i osuszyć.