Jak przyrządzić pyszną marmoladę śliwkową?

Opiekun artykułu: girlwithmatches
Advertising
Jak przyrządzić pyszną marmoladę śliwkową?

Jak przyrządzić pyszną marmoladę śliwkową?

Marmolada śliwkowa to prawdziwy rarytas wśród innych produktów ze śliwek. Jest pyszna, zdrowa i wyśmienicie smakuje na kanapce oraz jako dodatek do ciast oraz babeczek. Korzystając z urodzaju oraz dostępności śliwek różnych odmian, można przygotować własnoręcznie kilka albo kilkanaście słoików ze słodką marmoladą. Oto podpowiedź, jak tego dokonać.

Advertising
Advertising
  • Składniki na marmoladę śliwkową

    Składniki na marmoladę śliwkową

    Do przyrządzenia pysznej marmolady potrzebnych jest kilka elementów. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 4 kg śliwek węgierek,
    * 10 łyżek soku z cytryny,
    * 100 g cukru,
    * cynamon.
    Poza składnikami spożywczymi warto zaopatrzyć się również w:
    * blender,
    * garnek,
    * ścierki,
    * sitko,
    * słoiki.

  • Krok pierwszy

    Przygotowane śliwki dokładnie umyć pod zimną wodą. Następnie wszystkie owoce przeciąć na pół, pozbywając się pestek. Jeśli któraś śliwka jest robaczywa, należy pozbyć się jej i pod żadnym pozorem nie wkładać do marmolady. To samo dotyczy śliwek, które zaczęły już gnić.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Owoce przełożyć do garnka, zasypać cukrem oraz dodać sok z cytryny, najlepiej świeżo wyciśnięty. Wymieszać drewnianą łyżką, po czym pozostawić całość na noc. Podczas leżakowania śliwki puszczą sok.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Następnego dnia postawić garnek na kuchence. Włączyć mały gaz. Zamieszać i na małym ogniu, żeby nie przypalić garnka, dusić śliwki przez 3 godziny. Taki proces należy powtarzać przez kolejne 2 dni, przez taką samą ilość czasu.Jeżeli nie chce się mieć w marmoladzie skórek, można przed rozpoczęciem gotowania zmiksować je, pozwoli to na uzyskanie gładkiej konsystencji.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gotową marmoladę przełożyć do słoików i dobrze zakręcić. Następnie włożyć słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką. Słoiki nie powinny stykać się ze sobą. Zalać garnek wodą do 3/4 wysokości słoika, a następnie rozpocząć podgrzewanie. Pozostawić słoiki w wodzie przez 15 minut od zagotowania się, a następnie wyjąć i osuszyć.

Popularne tagi
  • kiszonki
  • ochrona przed pleśnią
  • konfitura z pomidorów
  • brązowy cukier
  • przepis na dżem tropikalny
  • gumka recepturka
  • przepis na pesto migdałowe
  • sezon owocowy
  • sposób wykonania dżemu
  • wysoka temperatura
  • przepis na dżem malinowy
  • warzywa sezonowe
  • spiżarnia
  • przepis na masło dyniowe
  • warzywo