Jak przygotować wiśniowy kompot na zimę?

Opiekun artykułu: pati
Wymagany czas: 1 godz.
Advertising
Jak przygotować wiśniowy kompot na zimę?

Jak przygotować wiśniowy kompot na zimę?

Lato to pora jedzenia owoców, lecz nie tylko. To również początek szykowania przetworów na zimę. Jeśli owoców jest dużo, nie ma sensu czekać, ale korzystać przygotowując dżemy, powidła i inne smakołyki. Na liście przysmaków znajduje się także kompot wiśniowy, który jest pozycją obowiązkowa w każdej spiżarce i pozwala zimą wrócić do smaków lata. Oto sprawdzona receptura.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Podstawą doskonałego kompotu na zimę jest nic innego, jak dobre składniki spożywcze, pomiędzy którymi koniecznie muszą znaleźć się:

    wiśnie,

    * woda,

    * cukier.

    Przydadzą się również:

    * słoiki,

    * duży garnek.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Zakupione lub zerwane z drzewa wiśnie dokładnie umyć oraz przebrać. Pozbawić wszystkie wiśnie ogonków, jak również listków, jeżeli znajdowały się przy owocach lub przylepiły się w trakcie zrywania. Podczas przebierania należy odrzucić także wadliwe albo już nadgniłe egzemplarze.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wszystkie wiśnie powkładać do słoików. W zależności od tego, ile wiśni ma się w kuchni, uda się uzyskać kilka bądź kilkanaście słoików. Jeżeli kompot nie jest bardzo popularny w rodzinie, nie ma sensu robić go za wiele, ponieważ niewykorzystany może się zepsuć. Gdy wiśnie znajdą się już w słoikach, zasypać wszystkie dużą ilością cukru. Na koniec dolać zimną wodę, tak żeby wypełniała słoik do połowy wysokości.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Słoiki dokładnie zakręcić, po czym układać jeden obok drugiego w dużym garnku. Zalać garnek wodą, tak żeby sięgał do 3/4 wysokości każdego słoika. Przykryć gar pokrywką i pozostawić na gazie przez 20 minut.Zanim wyciągnie się słoiki z naczynia, trzeba poczekać, aż nieco ostygną. Dopiero wtedy wyjąć je i stawiać na blacie – na ściereczce – wieczkiem do dołu. Odwracać je, kiedy nabiorą temperatury pokojowej. Wtedy też schować je do spiżarni bądź do piwnicy i poczekać z korzystaniem z kompotów na nadejście zimy.

Popularne tagi
  • smak
  • przepis na mrożoną lemoniadę
  • mrożona woda arbuzowo-rozmarynowa
  • lemoniada
  • warzywo
  • napój na zimę
  • sitko
  • zamrażalnik
  • zielony koktajl
  • truskawki
  • miksowanie
  • przepis na lemoniadę przygotowanie lemoniady
  • przyprawy
  • przepis na mleko migdałowe
  • kompot z czarnej porzeczki