Jak przyrządzić dobre cappuccino?
Jak przyrządzić dobre cappuccino?
Nawet jeśli jest się wielbicielem kawy, od czasu do czasu przydaje się odmiana. Odmiana, równie pyszna jak ulubiony napój, a do tego z pianką, która sprawia, że cały napój jest podwójnie atrakcyjny. Mowa oczywiście o cappuccino, które jest bardo dobrym pomysłem na lekki, smaczny deser.
Jakich składników potrzebujesz?
Do zrobienia cappuccino z zachęcającą pianką przydatne są przede wszystkim następujące składniki spożywcze:
* kawa rozpuszczalna, mocna,
* mleko beztłuszczowe,
* wiórki czekoladowe do ozdoby.
Przydadzą się także następujące elementy:
* rondel,
* spieniacz do mleka,
* filiżanka.
Zamiast spieniacza można użyć również ubijaczki, osiągnie się taki sam efekt.
Krok pierwszy
W ulubionej filiżance zaparzyć kawę rozpuszczalną, najlepiej mocną. Jeśli posiadasz ekspres do kawy, możesz zaparzyć espresso. Kawę można dosłodzić do smaku – cukrem białym lub brązowym, dokładnie wymieszać. Zamiast cukru dopuszczalne jest również użycie miodu.
Krok drugi
Mleko wlać do rondelka. Gdy piana ma być bardzo puszysta, konieczne jest użycie mleka beztłuszczowego zamiast mleka z dużą zawartością tłuszczu. Po przelaniu mleka postawić rondelek na piecu i zacząć podgrzewać na niewielkim ogniu. Tuż po tym zacząć mieszać mleko spieniaczem do mleka, stopniowo wytwarzając piankę.
Krok trzeci
Mieszać mleko spieniaczem do powstania puszystej pianki, po czym przelać mleko do filiżanki. Kawa powinna schować się pod białą pianką niczym pod kołderką. Dodatkowo można posypać ją wiórkami czekoladowymi. Nie jest to konieczne, jednak dekoracja cappuccino zachęci jeszcze bardziej do popijania. Poza czekoladowymi wiórkami, można użyć również kolorowych wiórków i cieszyć się popołudniowym napojem.