Czym jest bawarka i jak ją przyrządzić?
Czym jest bawarka i jak ją przyrządzić?
Z pewnością nie raz słyszałaś słowo „bawarka” w kawiarni, w restauracji, nawet w telewizji i zastanawiałaś się, co to takiego. Jeżeli wcześniej nie odkryłaś, co kryje się pod tą tajemniczą nazwą, z chęcią podpowiemy. Bawarka to herbata niezwykle popularna w Wielkiej Brytanii. W związku z tym jej nazwa wydaje się niezrozumiała, jednak skąd do Wielkiej Brytanii trafił taki sposób picia herbaty – nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że warto jej spróbować.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby bez problemu otrzymać bawarkę i móc ją swobodnie popijać, potrzebne są następujące składniki:
* herbata,
* miód,
* woda,
* mleko,
* cukier.
Krok pierwszy
Herbatę – najlepiej liściasta, żeby była mocna – zaparzyć przy pomocy gorącej wody. Aby nie musieć odcedzać naparu, warto skorzystać z zaparzacza i w nim umieścić listki herbaciane, czekając, aż woda przybierze odpowiedni kolor. Jeśli nie masz pod ręką herbaty liściastej, wówczas można użyć torebki ekspresowej.
Krok drugi
Napar herbaciany można parzyć również w imbryku, jednak jest to zależne od własnego uznania. W dzbanuszku ma się szansę na więcej porcji, jednak jeśli to pierwsza bawarka, wtedy lepiej zrobić w szklance – nie wiadomo, czy polubisz ten smak.Uzupełniając filiżankę – ewentualnie kubek – wodą, należy pamiętać, aby nie nalewać do pełna, tylko pozostawić trochę miejsca na mleko.
Krok trzeci
Gdy herbata delikatnie przestygnie – ale nie jest całkiem zimna! -– uzupełnić ją o odpowiednią ilość mleka, czyli prawie do krawędzi szklanki. Kolor herbaty automatycznie się zmieni, będzie przypominał zabrudzoną biel.Dodać do herbaty cukier i miód lub jedno z nich, dla nadania napojowi słodyczy, po czym popijać. Bawarka najlepiej smakuje podawana z kruchymi ciasteczkami.