Co dodać do herbaty, żeby rozgrzewała?

Opiekun artykułu: analog
Advertising
Co dodać do herbaty, żeby rozgrzewała?

Co dodać do herbaty, żeby rozgrzewała?

Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Pija się ją na zimno, z lodem, na ciepło, bez dodatków i z dodatkami. Jest zalecana zarówno na ochłodę, jak i na rozgrzanie. W zależności od tego, co się do niej doda, może mieć różne działanie, jednak ze względu na to, że polecana jest w czasie każdej choroby, warto wiedzieć, co dodawać, aby rozgrzewała od środka.

Advertising
Advertising
  • Przyprawy korzenne

    Przyprawy korzenne

    Zwłaszcza zimą ma się ochotę na coś ciepłego, rozgrzewającego od środka. Z tego powodu robi się popularne grzańce z piwa i przypraw korzennych. Jednak nie tylko piwo można tak urozmaicić, ponieważ herbata również doskonale się do tego nadaje. Goździki, anyż, kardamon to przyprawy, które mają liczne właściwości lecznicze, a w połączeniu z ciepłą herbatą dostarczają niezwykłych doznań smakowych i rozgrzewających. Goździki mają dodatkowo zdolność uśmierzania bólu i łagodzenia podrażnień, a także regulują pracę układu trawiennego, więc w czasie choroby i zimy, kiedy jada się więcej, mogą przynieść podwójną korzyść. Anyż delikatnie podnosi temperaturę zmarzniętego ciała, ale działa także moczopędnie. Do herbaty z przyprawami można dodać również laskę wanilii lub inne, dowolnie wybrane i lubiane przyprawy. Żeby herbata odpowiednio smakowała przyprawami, warto włożyć je do lnianego woreczka i tak zagotować z naparem.

  • Imbir w herbacie

    Imbir w herbacie

    Jednym z najbardziej znanych jako rozgrzewające składników jest imbir. Herbata z jego dodatkiem jest wyjątkowym specjałem na każdą chorobę, zarówno na przeziębienie, jak i poważniejsze schorzenia. Imbir charakteryzuje się lekko ostrym, ale przyjemnym smakiem. Dodanie go do herbaty w formie soku sprawi, że zimno minie, a ciepło wywoływane działaniem imbirowych składników będzie przez dłuższy czas rozchodziło się po organizmie. Dodatkową zaletą imbiru jest jego działanie uspokajające, które pozwala pozbyć się stresu nagromadzonego w czasie całego dnia.

  • Cenny cynamon

    Cenny cynamon

    Jednym z najbardziej znanych elementów, które dodaje się do herbaty, żeby nie tylko była przyjemna w smaku, ale również rozgrzewała, jest cynamon. Jego zaletą jest to, że jest lubiany przez większość osób, więc każdy z chęcią korzysta z jego dobroczynnych właściwości. Przygotowując herbatę z cynamonem, warto pamiętać, że nie dodaje się cynamonu sproszkowanego, lecz zaparza herbatę z laskami tej przyprawy. Jeżeli dysponuje się zaparzaczem do herbaty, można zamknąć w nim kawałki cynamonu wraz z liśćmi herbaty i parzyć tak przez 5 minut, aż napój przesiąknie zapachem i smakiem.

  • Sok malinowy

    Sok malinowy

    Sok malinowy oraz sok z dzikiej róży doskonale wpływają na rozgrzewające zdolności herbaty. Dodatkowo jedno, jak i drugie posiada bardzo dużo witaminy C, przydatnej do wspierania układu immunologicznego człowieka. Co ważne, sok malinowy nie tylko rozgrzewa i nadaje herbacie lekko słodki smak, ale również jest niczym antybiotyk, więc ułatwia wyleczenie się z choroby. Najlepiej pijać ją w zimie, ponieważ wypijana latem może zbytnio ogrzać ciało.