Jak przygotować perfekcyjną kawę?
Jak przygotować perfekcyjną kawę?
Dzień bez kawy to dzień stracony. Wielu z nas bez porannej, a nawet popołudniowej, filiżanki nie wyobraża sobie życia. Nie zawsze jednak mamy możliwość kupienia pysznej kawy z lokalu. Na szczęście nasz dom może stać się naszą ulubioną kawiarnią. W tym artykule podpowiemy, w jaki sposób w domu przyrządzimy kawę idealną dla naszego podniebienia.
Co bym chciał/a pić?
Każdy lubi coś innego. Jedni wybierają klasyczną dużą kawę, z mlekiem i cukrem, tak by przypominała jak najbardziej tę robioną samodzielnie w domu. Inni pijają wyłącznie w kawiarniach i wiedzą dobrze czego chcą - tylko espresso, wyłącznie latte, być może americano. Są też tacy, którzy za każdym razem pragną czegoś nowego, czegoś dziwnego, jakiejś alternatywy - na takich czekają kawy przelewowe. Dla bardziej odważnych przygotowane są te z alternatywnych urządzeń do parzenia - dripów, aeropressów itp. Zwróćmy jedna uwagę na praktyczne podstawy, które przydają się tym, którzy kawę chcieliby po prostu mieć w domu - ale nie zwykłą zalewajkę, a coś o bardziej wyjątkowym aromacie.
Jeśli zależy ci na kawie, którą w szybki sposób przygotujesz w swojej kuchni, musisz wiedzieć, jaką najbardziej lubisz. Najpopularniejsze są kawy z ekspresu ciśnieniowego. Dzięki nim można przyrządzić wiele różnego rodzaju napojów na bazie espresso. Espresso pojedyncze, podwójne, z plamką mleka, a może wypełniającym 3/4 kubka - każdy wariant ma swoją nazwę i pewne wytyczne, których należy się trzymać, by wykonać np. idealne latte macchiato. Jeśli czasem gubisz się w nazewnictwie rodzajów kawy, polecamy poczytać o nich nieco więcej, by zrozumieć, jakie najbardziej cię interesują. Nie tak łatwo bowiem zapamiętać pożądane proporcje. Na szczęście nie zawsze trzeba - od tego mamy ekspresy automatyczne.
Ziarna to podstawa
Bez dobrych ziaren nie będzie dobrej kawy. Tu jednak znów trzeba zdecydować, co naszym zdaniem jest najlepsze. Warto więc zwrócić na podstawowy podział typów ziaren. Przede wszystkim kawę dzieli się najpierw ze względu na gatunek ziaren: mamy więc robustę i arabikę. Do niedawna najpopularniejsza była robusta. Gości ona bowiem w niemal każdym domu. Charakteryzuje się większą goryczą, wyrazistszym smakiem i większą zawartością kofeiny. Arabika za to może pochwalić się większym wachlarzem smakowym - w zależności od regionu, w którym rosła profil sensoryczny takiej kawy określa się na setki różnych sposobów. W skrócie gatunek ten częściej w smaku i zapachu zawiera nuty owocowe, ma mniej goryczy, a jej uprawa jest bardziej wymagająca.
Od kilku lat w Polsce trwa tzw. trzecia rewolucja kawowa, której owocem jest nacisk na korzystanie z ziaren arabiki i jak największa świadomość procesu ich powstawania. Dlatego coraz częściej w kawiarniach, ale też domowej kuchni widujemy ten właśnie gatunek. Kiedy już nabędziemy odpowiadające nam ziarna, warto zadbać o ich odpowiednie zmielenie. Oczywiście w niektórych wypadkach możemy korzystać ze zmielonych wcześniej ziaren. Mimo to nie oszukujmy się - świeżo zmielone ziarna na grubość dopasowaną do rodzaju kawy, którą pragniemy wypić to ogromny krok w stronę możliwie najbardziej aromatycznego napoju. Warto więc sięgnąć po dobry młynek, najlepiej żarnowy. Jeśli planujesz już kupno ekspresu, pamiętaj, że dostępne są modele z wbudowanym już młynkiem
Jaki ekspres wybrać
Wiesz już, jakie są rodzaje kaw i ziaren, pozostaje więc zadbanie o sprzęt, który ci ją przyrządzi. Przy wyborze zadaj sobie kilka pytań:
- Ile czasu chcesz poświęcić na robienie kawy?
- Jakie rodzaju kawy najczęściej pijesz?
- Czy zależy ci na samodzielnym czy automatycznym mieleniu ziaren?
- Ile jesteś gotowy wydać na ekspres?
To bardzo ważne, by precyzyjnie określić swoje potrzeby i możliwości. Niektórzy lubią eksperymentować z czasem parzenia, ilością espresso, stopniem zmielenia ziaren, dodatkami. Inni wolą, by po prostu szybko i łatwo dostać ulubiony napój.Jeśli wiesz, że w twoim domu lub pracy jest wiele osób o odmiennych gustach, warto zainwestować w ekspres, który sprosta tym oczekiwaniom.
Zdecydowanie dobrym wyborem są ekspresy z wbudowanymi młynkami. Jeśli jednak z jakiś powodów mielibyśmy dostępną wyłącznie mieloną kawę, są automaty które parzą napar zarówno z rozdrobnionych już ziaren lub tych w całości.
Młynek i liczba rodzajów kaw, które zaparzy nam ekspres to wciąż nie wszystko. Bardzo ważne jest, by zwrócić również uwagę na to, z jaką łatwością nasze urządzenie pozwoli nam na czyszczenie i odkamienianie. Zanim więc zdecydujemy się na kupno, warto poczytać o modelu, na który się zdecydujemy. Nikt nie chciałby, by czyszczenie było mozolne, a usterki częste. Czasem niestety oznacza to, że będzie trzeba wydać nieco więcej pieniędzy. Przykładowo ekspresy Jura ENA 8 nie należą do najtańszych, ale za to mogą pochwalić się większą trwałością i usprawnionym procesem czyszczenia. Co ciekawe automatem można