Przepis na mrożoną herbatę brzoskwiniową z bazylią

Opiekun artykułu: evra
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Przepis na mrożoną herbatę brzoskwiniową z bazylią

Przepis na mrożoną herbatę brzoskwiniową z bazylią

Choć herbata to napój, który kojarzy nam się z zimnymi wieczorami i rozgrzewaniem naszego ciała, to jednak idealnie pasuje także wypijana na zimno. Wówczas, po ostudzeniu oraz dodaniu kilku kostek lodu, staje się tak zwaną ice tea, czyli po polsku mrożoną herbatą. Herbata w takiej postaci doskonale gasi pragnienie, a ta zrobiona w domu z pewnością jest zdrowsza od tych kupnych, butelkowanych. Poniżej znajdziesz przepis na ice tea z miodem zamiast cukru, która dzięki bazylii z pewnością orzeźwi cię w wakacyjne popołudnie.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

3 torebki czarnej herbaty

pół szklanki liści bazylii

2 szklanki wrzątku

1 mała brzoskwinia

2 łyżki miodu

kostki lodu

plastry cytryny do dekoracji

3 torebki czarnej herbaty pół szklanki liści bazylii 2 szklanki wrzątku 1 mała brzoskwinia 2 łyżki miodu kostki lodu plastry cytryny do dekoracji
  • Parzenie herbaty i bazylii

    Przygotuj naczynie, którego użyjesz do zaparzenia herbaty oraz bazylii. Może to być garnek, a nawet dzbanek, z którego będziesz potem nalewać ice tea, ale pamiętaj, iż musi być żaroodporny. Wrzuć do wybranego naczynia trzy torebki czarnej herbaty ekspresowej oraz pół szklanki liści bazylii (możesz dodać mniej, jeśli chcesz, aby bazyliowy posmak był mniej intensywny). Następnie całość zalej wrzątkiem (dwie szklanki), a naczynie czymś przykryj. Pozostaw pod przykryciem przez cztery minut. Przez ten czas herbata i bazylia zdążą się zaparzyć. Następnie wyjmij z naczynia tylko torebki herbaty, a bazylię pozostaw.

  • Dodawanie brzoskwiń

    Brzoskwinię umyj i nie obieraj. Przekrój ją na pół i wydrąż pestkę. Następnie każdą z połówek pokrój w cienkie plastry – półksiężyce, pamiętając, że chociaż jeden taki plaster powinien znaleźć się w szklance z napojem. Dorzuć je do ciepłej jeszcze, ale nie gorącej herbaty z bazylią i zamieszaj. Odczekaj kilkanaście minut, aż napój jeszcze bardziej ostygnie i dopiero wówczas dosłodź go dwoma łyżkami prawdziwego miodu. Jeśli nie dbasz o walory zdrowotne, może dosłodzić herbatę dwoma – trzema łyżkami cukru. Tak przygotowany napój schowaj do lodówki na dwie godziny.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Ice tea serwuj tak, aby w każdej szklance znalazła się bazylia i brzoskwinia. Szklankę możesz udekorować plastrem cytryny, a do każdej porcji napoju obowiązkowo dorzuć trzy kostki lodu. Dla podkreślenia wakacyjnego klimatu możesz serwować herbatę ze słomką.

Popularne tagi
  • składniki odżywcze
  • rooibos
  • płód
  • sposób używania szablonów do kawy
  • ajerkoniak
  • zasady używania szablonów do kawy
  • ciśnienie
  • dodatek do słodyczy
  • parzenie zielonej herbaty
  • przepis na syrop czekoladowy
  • wątroba
  • wanilia
  • zasady przechowywania herbaty
  • cukier trzcinowy
  • azjatka