Kawa rozpuszczalna – ciekawostki, które warto poznać
Kawa rozpuszczalna – ciekawostki, które warto poznać
Kawa to jeden z najbardziej ulubionych napojów na świecie. Większość ludzi nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez kubka aromatycznego napoju. Można wybierać wśród różnych rodzajów kawy – czarnej, z mlekiem, z cukrem, latte, jednak główną decyzją jest: palona czy rozpuszczalna. Ze względu na wygodę wiele osób sięga po rozpuszczalną, dlatego warto dowiedzieć się o niej więcej.
Początek kawy rozpuszczalnej
Kawa palona, mielona, „fusiasta” znana jest od wieków, jednak kawa rozpuszczalna to wynalazek drugiej połowy XX wieku. Wtedy to do powszechnego użycia weszła łatwa kawa, którą wystarczyło zalać dowolną ilością wody i mieć gotowy napój. Nie trzeba było czekać na zaparzenie się kawy, wystarczyło wybrać dodatek – mleko, cukier albo jedno i drugie. Z tego powodu kawa rozpuszczalna szybko zyskała sobie rzeszę zwolenników, stając się popularnym napojem w kawiarniach oraz biurach. Dodatkową zaletą, w oczach wielu, był brak fusów, które znajdowały się w typowej kawie, sprawiając, że dla niektórych jej picie było nie do zniesienia.
Produkcja kawy rozpuszczalnej
Powstawanie kawy rozpuszczalnej wymaga specjalnych procesów. Poza zebraniem ziaren kawowca, które są podstawą każdej kawy, niezbędna jest ich dalsza obróbka. Polega ona przede wszystkim na rozkruszeniu zebranych ziaren. Następnie są one przepuszczane przez strumień wody o wysokim ciśnieniu. Dzięki temu zmieniają się w ekstrakt, który musi być filtrowany i oczyszczony, a dopiero potem suszony. Dopiero po przejściu całego procesu można otrzymać kawę, którą pakuje się do słoików i wysyła do sklepów. Obecnie poza suszeniem stosuje się również metodę polegającą na zamrażaniu zebranych ziaren.
Kofeina w kawie
Powodem picia kawy jest nie tylko jej dobry smak, ale przede wszystkim kofeina, która pobudza, rozwiewa senność i dodaje energii do działania. Jednak w kawie rozpuszczalnej jest jej mniej niż w parzonej. W związku z tym może ona mieć więcej walorów smakowych, lecz mniej pobudzających. Może to być uznane za zdrowsze, jednak często mniejsza ilość kofeiny idzie w parze z większą ilością konserwantów oraz innych dodatków chemicznych, które w dużej dawce nie są zdrowe dla człowieka.
Kaloryczność kawy
Ze względu na łatwość parzenia kawa rozpuszczalna bywa pakowana w saszetki jako napój, który można zaparzyć wszędzie bez dodatkowego sprzętu. Wystarczy kubek, gorąca woda i gotowe. Saszetki 2 w 1 – czyli z mlekiem oraz 3 w 1 – czyli z mlekiem i cukrem są niezwykle popularne, lecz należy na nie uważać. Szczególnie dotyczy to osób na diecie oraz cierpiących na cukrzycę, ponieważ taka kawa jest bardziej kaloryczna niż 1 kubek zwykłej czarnej kawy.
Pomysłowa kawa
Popularność kawy oraz łatwość jej przygotowywania sprawiły, że stała się ona podstawą wymyślnych kaw serwowanych w kawiarni. Z mlekiem i lodami, z bitą śmietaną, ciastkami, posypana orzechami – to tylko niektóre z pomysłów. W zależności od lokalu, a nawet pory roku pojawiają się nowe sposoby jej podawania oraz smaki. Z tego powodu kawa rozpuszczalna często traktowana jest nie jak napój pobudzający, lecz jako popołudniowy deser.