Orzeźwiająca mrożona herbata z cytryną – jak ją przygotować?

Opiekun artykułu: agattka
Advertising
Orzeźwiająca mrożona herbata z cytryną – jak ją przygotować?

Orzeźwiająca mrożona herbata z cytryną – jak ją przygotować?

Gdy zbliżają się ciepłe dni, czas pomyśleć nad napojami, które orzeźwią podczas upałów i jednocześnie zapewnią smakową przyjemność. Herbata, choć wydaje się niepozorna, doskonale nadaje się do stworzenia pysznego napoju, który można popijać o każdej porze dnia, jak również podawać w czasie spotkania w przyjacielskim gronie. Wystarczy kilka składników oraz trochę czasu.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Aby przygotować pyszny, zimny napój, potrzebny jest pełen zestaw składników. Niezbędne są przede wszystkim:
    * 2 l wody przegotowanej,
    * 1 cytryna,
    * 1 łyżka miodu,
    * 3 – 4 łyżki cukru trzcinowego,
    * 6 torebek herbaty,
    * 1 garść liści mięty,
    * kostki lodu (opcjonalnie).
    Przydadzą się również:
    * dzbanek,
    * łyżka,
    * szklanki.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Torebki herbaty wrzucić do dzbanka. Zagotować 1 litr wody i przelać go do naczynia. Przykryć go pokrywką lub talerzykiem, pozostawiając do zaparzenia na 5 – 6 minut, żeby napar był odpowiednio mocny. Po tym czasie wyjąć torebki herbaty z dzbanka i wyrzucić.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Herbaciany napar dosłodzić do smaku albo podaną ilością cukru, albo większą, żeby uzyskać smak odpowiedni dla siebie. Pozostawić do całkowitego ostudzenia, po czym przelać napar do woreczków na lód i włożyć do zamrażalnika, najlepiej na całą noc.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Zagotować pozostały 1 litr wody. Przestudzić i dodać do niego miód. Cytrynę dokładnie umyć w gorącej wodzie, pokroić na plasterki, po czym wrzucić do napoju. Miętę przemyć i rozetrzeć delikatnie w rękach, również wrzucić do wody, a następnie włożyć do lodówki, żeby dobrze się schłodziła.Po schłodzeniu wrzucić do wody z dodatkami kostki herbacianego lodu. Dolać więcej przegotowanej wody, jeśli jest taka potrzeba. Zamieszać wszystko łyżką. Można podawać herbatę zaraz po wykonaniu albo jeszcze raz, na 15 – 20 minut, włożyć do lodówki. Podawać w wysokich szklankach.

Popularne tagi
  • mus
  • czekolada do picia
  • kaloryczność kawy
  • właściwości herbaty rooibos
  • kwiatek z cytryny
  • rozbudzenie
  • rodzynki
  • lody waniliowe
  • gorąca czekolada
  • kuchnia bryryjska
  • lody
  • zalety białej herbaty
  • gotowanie
  • napój pobudzający
  • herbata z dzikiej róży