Ciekawe przepisy na mrożoną herbatę
Ciekawe przepisy na mrożoną herbatę
Nadchodząca ciepła wiosna oraz lato sprawiają, że trzeba mieć w zanadrzu pomysły na ochłodzenie. Zimą stawia się przede wszystkim na ciepłą herbatę, jednak w cieplejsze dni z powodzeniem można pijać zimną, która pojawia się w różnych smakach oraz jest bardzo łatwa do wykonania.
Herbata z miodem
Herbatę mrożona można wykonać na różne sposoby. Orzeźwienie i słodycz zapewni herbata z następujących składników:
* 2 l przegotowanej wody,
* 1 łyżka miodu,
* 3 – 4 łyżeczki cukru trzcinowego,
* 1 cytryna,
* 6 torebek herbaty ekspresowej,
* kilka listków mięty.
Przygotowanie herbaty należy rozpocząć od zagotowania l litra wody i zalania nią torebek herbaty. Powinna być ona dobrej jakości, żeby herbata dobrze smakowała. Przykryć naczynie z herbatą i pozostawić na 5 minut do zaparzenia. Po tym czasie wyjąć torebki, posłodzić i zamieszać, aż cukier się rozpuści. Mocnym naparem wypełnić pojemnik do lodu i zamrozić.Pozostałą część wody zmieszać z sokiem z cytryny, miodem oraz liśćmi mięty. Włożyć do lodówki i schłodzić. Kiedy kostki z herbaty będą już gotowe, wrzucić je do wysokiego dzbanka i zalać schłodzoną wodą z cytryną. Napój jest orzeźwiający, smaczny i zimny.Herbata malinowa
Prostą i smaczną herbatą jest herbata malinowa, która idealnie nadaje się na deser. Dzięki niej ma się napój i owoce w jednym. Do jej przygotowania niezbędne są:
* 100 ml wrzątku,
* 2 torebki herbaty ekspresowej,
* 5 kostek lodu.
Wodę należy zagotować, po czym zalać nią torebki herbaty umieszczone w dzbanku. Herbata powinna zaparzać się pod przykryciem od 3 do 5 minut, a następnie lekko się ostudzić.Do przygotowanych szklanek wrzucić kostki lodu. Można przed zamrożeniem dodać do nich odrobinę soku malinowego, żeby poprawiły smak herbaty. Przygotowane kostki zalać ochłodzoną herbatą. Dodać kolorową słomkę i podawać od razu po wykonaniu. Można ozdobić szklankę plasterkiem cytryny.Herbata pomarańczowa
Zaletą mrożonej herbaty jest możliwość wykonania jej w różnych smakach. Bardzo dobrze smakuje herbata pomarańczowa. Żeby ją wykonać, potrzebne są:
* 2 l wody,
* 120 ml soku z cytryny,
* 150 g cukru,
* 3 torebki herbaty pomarańczowej.
W garnku zagotować wodę, doprowadzając ją do wrzenia. Wrzucić torebki z herbatą, a następnie zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i pozostawić na 60 minut, żeby dobrze się zaparzyła. Przelać herbatę do dzbanka, posłodzić i wymieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny i schładzać w lodówce. Można podawać z lodem oraz z plasterkami pomarańczy do ozdoby.