Ciekawe przepisy na mrożoną herbatę

Opiekun artykułu: dagmarka
Advertising
Ciekawe przepisy na mrożoną herbatę

Ciekawe przepisy na mrożoną herbatę

Nadchodząca ciepła wiosna oraz lato sprawiają, że trzeba mieć w zanadrzu pomysły na ochłodzenie. Zimą stawia się przede wszystkim na ciepłą herbatę, jednak w cieplejsze dni z powodzeniem można pijać zimną, która pojawia się w różnych smakach oraz jest bardzo łatwa do wykonania.

Advertising
Advertising
  • Herbata z miodem

    Herbata z miodem

    Herbatę mrożona można wykonać na różne sposoby. Orzeźwienie i słodycz zapewni herbata z następujących składników:
    * 2 l przegotowanej wody,
    * 1 łyżka miodu,
    * 3 – 4 łyżeczki cukru trzcinowego,
    * 1 cytryna,
    * 6 torebek herbaty ekspresowej,
    * kilka listków mięty.
    Przygotowanie herbaty należy rozpocząć od zagotowania l litra wody i zalania nią torebek herbaty. Powinna być ona dobrej jakości, żeby herbata dobrze smakowała. Przykryć naczynie z herbatą i pozostawić na 5 minut do zaparzenia. Po tym czasie wyjąć torebki, posłodzić i zamieszać, aż cukier się rozpuści. Mocnym naparem wypełnić pojemnik do lodu i zamrozić.Pozostałą część wody zmieszać z sokiem z cytryny, miodem oraz liśćmi mięty. Włożyć do lodówki i schłodzić. Kiedy kostki z herbaty będą już gotowe, wrzucić je do wysokiego dzbanka i zalać schłodzoną wodą z cytryną. Napój jest orzeźwiający, smaczny i zimny.

  • Herbata malinowa

    Herbata malinowa

    Prostą i smaczną herbatą jest herbata malinowa, która idealnie nadaje się na deser. Dzięki niej ma się napój i owoce w jednym. Do jej przygotowania niezbędne są:
    * 100 ml wrzątku,
    * 2 torebki herbaty ekspresowej,
    * 5 kostek lodu.
    Wodę należy zagotować, po czym zalać nią torebki herbaty umieszczone w dzbanku. Herbata powinna zaparzać się pod przykryciem od 3 do 5 minut, a następnie lekko się ostudzić.Do przygotowanych szklanek wrzucić kostki lodu. Można przed zamrożeniem dodać do nich odrobinę soku malinowego, żeby poprawiły smak herbaty. Przygotowane kostki zalać ochłodzoną herbatą. Dodać kolorową słomkę i podawać od razu po wykonaniu. Można ozdobić szklankę plasterkiem cytryny.

  • Herbata pomarańczowa

    Herbata pomarańczowa

    Zaletą mrożonej herbaty jest możliwość wykonania jej w różnych smakach. Bardzo dobrze smakuje herbata pomarańczowa. Żeby ją wykonać, potrzebne są:
    * 2 l wody,
    * 120 ml soku z cytryny,
    * 150 g cukru,
    * 3 torebki herbaty pomarańczowej.
    W garnku zagotować wodę, doprowadzając ją do wrzenia. Wrzucić torebki z herbatą, a następnie zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i pozostawić na 60 minut, żeby dobrze się zaparzyła. Przelać herbatę do dzbanka, posłodzić i wymieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny i schładzać w lodówce. Można podawać z lodem oraz z plasterkami pomarańczy do ozdoby.

Popularne tagi
  • kawowiec
  • maseczka kawowa
  • cynamon mielony
  • puree z dyni
  • przepis na mazagran bezalkoholowy
  • przepis na herbatę mrożoną z bazylią
  • cukier smakowy
  • gaza
  • słoik
  • syrop czekoladowy
  • skóra
  • kuchnia świata
  • ajerkoniak
  • chili
  • spienianie mleka w słoiku