Jak przygotować mrożoną kawę z bitą śmietaną?
Jak przygotować mrożoną kawę z bitą śmietaną?
Bez mrożonej kawy trudno wyobrazić sobie ciepłe dni. Idealne ochłodzenie oraz rozbudzenie, jak również deser do powolnego popijania – dobrze jest od czasu do czasu przygotować sobie taki smakołyk, ciesząc się jego smakiem. Jeśli urozmaici się kawę dodatkami, będzie nie tylko lepsza, ale zacznie przypominać napoje podawane w kawiarniach.
Jakie składniki są potrzebne?
Do smacznej kawy mrożonej potrzebne są smaczne składniki spożywcze, wśród których powinny znaleźć się:
* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
* 1 szklanka wody,
* 20 dag śmietanki kremówki 30%,
* mleko,
* lody waniliowe,
* cukier puder,
* kakao.
Krok pierwszy
Wsypać do kubka kawę rozpuszczalną. Wodę zagotować i zalać nią kawowy napar. Zamieszać, żeby proszek dobrze się rozpuścił. Dosłodzić kawę cukrem – może być jej dowolna ilość, w zależności od tego, jaki smak chce się uzyskać. Dolać mleko, najlepiej o zawartości tłuszczu 2%.
Krok drugi
Poczekać, aż kawa ostygnie i włożyć kubek z kawą do lodówki. Schładzać przez 2 godziny, po czym rozlać schłodzoną kawę do 2 wysokich szklanek.Śmietanę kremówkę przelać do miski – śmietanka powinna być zimna, wtedy lepiej się ubije – ubijać aż do uzyskania puszystej masy. Na koniec dodać 1 łyżeczkę cukru pudru dla lepszego smaku.
Krok trzeci
Do każdej porcji kawy włożyć 1 gałkę lodów waniliowych – można również użyć lodów kawowych dla pogłębienia smaku kawy. Następnie ozdobić całość bitą śmietaną. Posypać całość kakao, żeby mrożona kawa prezentowała się jeszcze lepiej i zachęcała do popijania. Tak ozdobiony napój serwować i delektować się jego chłodzącymi możliwościami.Dobrym dodatkiem do kawy mrożonej jest likier amaretto albo likier czekoladowy, który nada kawie jeszcze ciekawszy smak.