Prosty sposób na sos karmelowy
Prosty sposób na sos karmelowy
Słodki, lepki sos karmelowy to jeden z dodatków do deserów, którym nie można się oprzeć. Niezależnie od tego, do czego jest dodany, zawsze go mało. Czy jako polewa do lodów, czy jako element ciasta, zawsze jest tak samo dobrym dodatkiem, dlatego słoiczek albo butelkę z sosem karmelowym warto mieć pod ręką. Dość łatwo można przygotować go samodzielnie. Oto kilka przydatnych wskazówek.
Potrzebne składniki spożywcze
Zrobienie samodzielnie sosu karmelowego wymaga czasu, jednak nie przesadnie wielu składników. Potrzebne są przede wszystkim:
* 200 g cukru,
* 120 g śmietany 30 – 36%,
* 80 g masła,
* sól.
Dobrze jest mieć pod ręką również słoiczek albo buteleczkę do wygodnego przechowywania.
Krok pierwszy
Do garnka z grubym dnem – zapobiegnie to przypaleniu – wsypać cukier, rozkładając go równo na całej powierzchni dna. Włączyć średni płomień pod palnikiem i skarmelizować cukier – powinien zbrązowieć. Trzeba przy tym pamiętać, że podczas tego procesu nie jest wskazane mieszanie cukru, a jedynie potrząsanie garnkiem, gdy cukier zacznie się rozpuszczać i brązowieć. Jednocześnie konieczne jest pilnowanie, aby cukier nie stał się za ciemny, ponieważ wtedy zacznie mieć gorzki smak, psując cały sos.
Krok drugi
Po skarmelizowaniu cukru dodać do niego masło w temperaturze pokojowej i bardzo szybko wymieszać ze sobą oba elementy. Do mieszania najlepiej nadaje się trzepaczka. Pod wpływem gorącego cukru masło powinno się rozpuścić. Gdy do tego dojdzie, zdjąć garnek z pieca i rozpocząć – bez zaprzestawania mieszania – dolewanie śmietanki, powolnym, cienkim strumieniem. Po dodaniu śmietanki mieszać szybciej, aż do całkowitego połączenia się składników w gładką masę.
Krok trzeci
Na zakończenie dodać do sosu szczyptę soli i ponownie wymieszać. Przelać sos do butelki albo słoika. Przechowywać w lodówce nawet do 6 tygodni. Przed użyciem wyjąć z chłodnej półki, żeby sos odtajał, stając się łatwiejszy w użytkowaniu – można również ogrzać go w miseczce z ciepłą wodą.