Prosty sposób na sos karmelowy

Opiekun artykułu: gibonek
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Prosty sposób na sos karmelowy

Prosty sposób na sos karmelowy

Słodki, lepki sos karmelowy to jeden z dodatków do deserów, którym nie można się oprzeć. Niezależnie od tego, do czego jest dodany, zawsze go mało. Czy jako polewa do lodów, czy jako element ciasta, zawsze jest tak samo dobrym dodatkiem, dlatego słoiczek albo butelkę z sosem karmelowym warto mieć pod ręką. Dość łatwo można przygotować go samodzielnie. Oto kilka przydatnych wskazówek.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Zrobienie samodzielnie sosu karmelowego wymaga czasu, jednak nie przesadnie wielu składników. Potrzebne są przede wszystkim:

    * 200 g cukru,

    * 120 g śmietany 30 – 36%,

    * 80 g masła,

    * sól.

    Dobrze jest mieć pod ręką również słoiczek albo buteleczkę do wygodnego przechowywania.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do garnka z grubym dnem – zapobiegnie to przypaleniu – wsypać cukier, rozkładając go równo na całej powierzchni dna. Włączyć średni płomień pod palnikiem i skarmelizować cukier – powinien zbrązowieć. Trzeba przy tym pamiętać, że podczas tego procesu nie jest wskazane mieszanie cukru, a jedynie potrząsanie garnkiem, gdy cukier zacznie się rozpuszczać i brązowieć. Jednocześnie konieczne jest pilnowanie, aby cukier nie stał się za ciemny, ponieważ wtedy zacznie mieć gorzki smak, psując cały sos.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po skarmelizowaniu cukru dodać do niego masło w temperaturze pokojowej i bardzo szybko wymieszać ze sobą oba elementy. Do mieszania najlepiej nadaje się trzepaczka. Pod wpływem gorącego cukru masło powinno się rozpuścić. Gdy do tego dojdzie, zdjąć garnek z pieca i rozpocząć – bez zaprzestawania mieszania – dolewanie śmietanki, powolnym, cienkim strumieniem. Po dodaniu śmietanki mieszać szybciej, aż do całkowitego połączenia się składników w gładką masę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na zakończenie dodać do sosu szczyptę soli i ponownie wymieszać. Przelać sos do butelki albo słoika. Przechowywać w lodówce nawet do 6 tygodni. Przed użyciem wyjąć z chłodnej półki, żeby sos odtajał, stając się łatwiejszy w użytkowaniu – można również ogrzać go w miseczce z ciepłą wodą.