Jakie są cenne właściwości herbaty?

Opiekun artykułu: hyzuu
Advertising
Jakie są cenne właściwości herbaty?

Jakie są cenne właściwości herbaty?

Trzy znane rodzaje herbaty: biała, czerwona i zielona posiadają cenne właściwości dla naszego organizmu, a ich napary powinny być powszechnie spożywane. Jeżeli chcesz skorzystać z uzdrawiającej mocy herbaty, pamiętaj, żeby jej nie słodzić cukrem, który potrafi skutecznie zniszczyć właściwości przygotowanego naparu. Aby nie umniejszyć herbatom ich zdrowotnych walorów, należy przestrzegać przepisu parzenia, który umieszczony jest na opakowaniu. Listków herbaty nie zalewa się wrzątkiem, a temperatura wody waha się w przedziale 75 – 90 stopni Celsjusza w zależności od rodzaju herbaty.

Advertising
Advertising
  • Biała herbata

    Biała herbata

    Ten rodzaj herbaty jest wyjątkowo korzystny dla opóźniania procesów starzenia się organizmu. Biała herbata zawiera bowiem cenne polifenole będące naturalnymi przeciwutleniaczami. Jeżeli miewasz huśtawki nastroju i problemy ze stresem, biała herbata jest Ci wskazana. Likwiduje napięcie i dodaje sił witalnych. Dzięki temu, że zawiera pobudzającą teinę, może stanowić zdrowy substytut kawy. Przy okazji prezentacji białej herbaty wypada podkreślić, że posiada ona właściwości antyoksydacyjne. Dla oczyszczenia organizmu z toksyn można łączyć ją z suszoną pokrzywą.

  • Zielona herbata

    Zielona herbata

    Napar zielonej herbaty przede wszystkim skutecznie odpręża. Ale to nie jedyna jej pozytywna właściwość. Herbata ta daje dobre rezultaty w profilaktyce nowotworów. Szczególnie zalecana jest osobom genetycznie obciążonym rakiem. Ponadto działa przeciwbakteryjnie, zapobiega przeziębieniom, a w czasie choroby pomaga szybciej odzyskać zdrowie.

  • Czerwona herbata

    Czerwona herbata

    Wprowadzenie czerwonej herbaty do swojej diety korzystnie wpłynie na układ krążenia. Dzięki jej spożywaniu uchronimy się przed powstaniem żylaków. Z powodzeniem mogą ją pić osoby odchudzające się, reguluje bowiem przemianę materii oraz likwiduje wzdęcia. Jej właściwości moczopędne pomagają w eliminowaniu obrzęków, które powstają na skutek zatrzymywania się wody w organizmie.

  • Jak parzyć herbatę?

    Aby uzyskać napar o zdrowotnych właściwościach, idealnym aromacie i smaku należy ją odpowiednio parzyć. Najodpowiedniejszą wodą do przygotowania naparu jest woda filtrowana. Przy parzeniu białej herbaty woda nie może mieć temperatury wyższej niż 75 – 85 stopni Celsjusza, parzy się ją 5 – 10 minut. Zielona herbata wymaga nieco niższej temperatury, bo 70 – 80 stopni Celsjusza oraz krótszego czasu parzenia – 2 – 5 minut. Herbatę czerwoną zalewa się wodą o temperaturze 90 stopni i parzy przez 5 minut.

Popularne tagi
  • brązowy cukier
  • marynowanie mięsa
  • liście
  • jabłko
  • kuchnia
  • cukier brązowy
  • herbata na stres
  • zastosowanie kawy
  • zastosowanie torebek po herbacie
  • chiny
  • przepis na herbatę rabarbarową
  • napar ziołowy
  • barwnik
  • wieczór
  • herbata truskawkowo-rabarbarowa