Sprawdzone przepisy na dobrą kawę
Sprawdzone przepisy na dobrą kawę
Kawa to dla wielu osób podstawowy napój. Przede wszystkim rozbudza i dodaje energii, lecz nie tylko. Doskonale sprawdza się również jako przysmak popołudniowy. Z tego powodu warto znać nie tylko przepis podstawowy – zalać kawę wrzątkiem – ale bardziej urozmaicone, niczym z najlepszej kawiarni.
Kawa z pianką
Ciekawym przepisem na kawę, a przede wszystkim dającym smaczny efekt, jest przepis na kawę latte macchiato. Do jej przyrządzenia niezbędne są:
* 25 ml wody,
* 1 szklanka mleka,
* 1,5 łyżeczki kawy mielonej,
* cukier.
Zaparzyć kawę, najlepiej w ekspresie. Mleko przelać do rondelka i podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia, ma być tylko ciepłe. W czasie podgrzewania można dodać cukier, żeby rozpuścił się w napoju.Mleko przelać do shakera i potrząsać nim, aż dobrze się spieni. Wlać piankę do wysokiej szklanki, po czym powoli zacząć uzupełniać ją kawą, lejąc ją po ścianie naczynia. Dzięki temu powstaną 3 atrakcyjne warstwy.Kawa z kakao
Dodanie kakao do kawy jest bardzo dobrym połączeniem, z którego warto korzystać nie tylko dla smaku, ale i dla zdrowia. Dzięki kakao można uzupełnić magnez, wypłukiwany przez kawę. Do przygotowania napoju potrzebne są:
* 1 szklanka kawy,
* 2 kostki czekolady gorzkiej,
* 20 ml kakao,
* śmietanka 12%,
* chili mielone,
* cukier.
Kawę zaparzyć w ulubionym kubku. Dodać kakao oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dosypać szczyptę chili. Wymieszać dokładnie.Śmietankę podgrzać, ale nie zagotowywać. Wlać ostrożnie śmietankę do kawy, po czym podawać. Dla urozmaicenia można posypać odrobiną kakao.Kawa z lukrecją
Lukrecja nie jest smakiem kochanym przez wszystkich, jednak jej wielbiciele mogą znaleźć upodobanie w kawie o jej smaku. Aby ją przygotować, potrzeba:
* 1 szklankę kawy,
* 50 ml likieru lukrecjowego,
* kardamon.
Kawę zaparzyć lub przygotować w ekspresie. Dodać likier oraz 1/4 łyżeczki kardamonu. Dokładnie wymieszać. Podawać od razu lub dodając do niej śmietankę 12%, żeby delikatnie zabielić płyn. Zamiast dodawać śmietanki, można ozdobić filiżankę bitą śmietaną, cynamonem bądź innymi dodatkami.